Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Våre beste oppskrifter med Betemiks

Nå er de norske betene i sesong og vi har samlet våre favorittsorter i en egen blanding: Betemiks. La deg inspirere av våre beste oppskrifter med noen av høstens fineste grønnsaker.

Våre beste oppskrifter med Betemiks

Den ultimate høstblandingen

Beter har en lang tradisjon her til lands og har vært en del av det norske kjøkkenet i flere århundrer. Det norske klimaet er nemlig optimalt for dyrking av beter og gjør at grønnsakene vokser sakte og utvikler smak og aroma i sitt eget tempo. Nå er de norske betene i sesong og vi har samlet våre favoritter i en blanding – Betemiks. Vår Betemiks er som skapt for høstens middager og består av rødbeter, gulbeter og chioggiabeter i skjønn harmoni.

En liten beteguide

Beter er en svært allsidig grønnsak som kan tilberedes på en rekke ulike måter. Selv om betene kan spises rå er det mest vanlig å ovnsbake eller steke dem. De kan også syltes, kokes, gratineres eller brukes i puré eller supper. Betene ser kanskje like ut, men det er likevel noen forskjeller mellom dem. Ta en kikk på vår lille beteguide under.

Rødbete

Rødbeter har en mild, jordaktig smak med mye sødme. Noen mener også at den har en svak, blomsteraktig aroma. Rødbeten får sin lekre farge fra betalainpigmenter som betanin og betacyanin, som gir en kraftig antioksidanteffekt i kroppen. Rødbeter er en kalorifattig grønnsak og er en god kilde til fosfor, kalsium og jern.

Gulbete

Gule beter har en lett jordaktig smak og er generelt mildere enn rødbetene. Smaken er noe nøtteaktig og søtlig. De viktigste plantestoffene i gulbeten et betanin og vulgaxantin som gir gulbeten sin friske farge. Den gule beten er rik på kostfiber og B-vitaminet folat, i tillegg til at den er en fin kilde til kalium.

Bland de ulike betene og lag en lekker ceviche.
Bland de ulike betene og lag en lekker ceviche.

Chioggiabete

Chioggiabeter, eller polkabeter, er en utrolig dekorativ bete med hvite og røde striper på innsiden. Den har også en lett jordaktig aroma og er noe mildere og søtere i smaken enn rødbetene. Chioggiabeter er rike på kostfiber og B-vitaminet folat og er en fin kilde til fiber. Den inneholder de samme plantestoffene som gulbeten, nemlig betanin og vulgaxantin.

De ulike betene kan alle serveres hver for seg, men blir ekstra gode sammen.

Betecarpaccio er enkelt å lage og ser utrolig lekkert ut på middagsbordet.
Betecarpaccio er enkelt å lage og ser utrolig lekkert ut på middagsbordet.

Tips!

Beter er godt tilbehør til både røkt eller salt kjøtt! Det er også godt til hvit fisk.

Våre favorittoppskrifter

Oppbevaring

Beter bør oppbevares i kjøleskap ved 2–4 grader i en plastpose eller en tett plastboks. De kan holde i flere uker om de oppbevares riktig.

Du får kjøpt Betemiks fra Gartner hos MENY, SPAR, Joker, Nærbutikken, CC Mat, Jacob’s og KIWI.