Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Slik koker du poteter

Det er enkelt å koke poteter når man først har lært det!

Slik koker du poteter

Litt usikker på hvor lenge potetene skal koke? Da er det kanskje greit med en liten oppfriskning. Det er nemlig litt varierende hvor lenge potetene skal koke. Det kommer an på både sort og størrelse. Ta gjerne en kikk på pakningen før du begynner – der finner du koketiden for den spesifikke sorten.

Forskjellen på kokefast og melen

Poteter som Asterix, Beate og Folva er kokefaste varianter som har lavere tørrstoffinnhold og egner seg derfor aller best til koking og ovnsbaking. De holder også godt på formen i supper og lapskaus. Poteter som Mandel, Pimpernel og Kerrs Pink er melne varianter som har høyere tørrstoffinnhold og egner seg derfor best til mos, suppe og gratinering.

Slik koker du kokefaste poteter

  1. Skyll eller skrell potetene.
  2. Ha potetene over i en kjele med kokende vann. Du kan også bruke dampkjele.
  3. Skru ned varmen når potetene er lagt i. Vannet skal småkoke. Kokefaste poteter skal koke i 15-25 minutter, avhenging av størrelse. 
  4. Slå av vannet når de er ferdige og sett kjelen tilbake på platen slik at det siste av vannet fordamper. Legg over et kjøkkenhåndkle og la potetene hvile før servering. 

Slik koker du melne poteter

Melne poteter har en tendens til å koke i stykker, så her kan det være lurt å ikke koke potetene helt ferdige.

  1. Skyll eller skrell potetene. Melne poteter koker lettere i stykker når de skrelles, så det kan være lurt å koke dem med skallet på.  
  2. Kok opp vann i en kjele og legg potetene i.
  3. Melne poteter som Kerrs Pink og Pimpernel skal trekke, altså ligge i det kokende vannet uten å koke, i ca. 20–25 minutter, mens Mandelpoteter kun trenger 5–15 minutter. 
  4. Hell av vannet og sett kjelen tilbake på platen slik at det siste vannet fordamper. Legg over et kjøkkenhåndkle og la potetene hvile før servering. 
Ikke glem at ulike poteter har ulik koketid.

Salt i vannet?

Om du vil salte vannet til potetene kan du godt det. Noen liker å salte, andre ikke. Hvis du skal lage potetmos bør du derimot ikke ha salt i vannet – da blir mosen veldig seig.

Hvordan vet du at poteten er ferdig?

Det enkleste er å kjenne etter med en skarp, spiss kniv. Om kniven glir lett inn er potetene ferdige.