Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

5 myter om poteten

Det er mange rare myter om poteter – vi tar for oss de vanligste og prøver å komme til bunns i hvorfor de oppstod i utgangspunktet.

5 myter om poteten

1. Potet er usunt

Den aller største og mest utbredte myten om poteter er at det er usunn mat. Denne myten oppstod da lavkarbo-diettene tok landet vårt med storm, og henger dessverre fortsatt igjen hos mange. Likevel er det slik at poteter er en kilde til vitamin C som bidrar til et normalt immunforsvar, virker som en antioksidant og bidrar til å redusere tretthet, utmattelse og sørger for et sunt immunforsvar. Den er også en kilde til kalium og kostfiber, og har i tillegg et lavt fettinnhold. Den anbefales også i Helsedirektoratets kostholdsråd for et variert kosthold.

2. Det tar lang tid å lage poteter

At poteter tar lang tid å tilberede er nok mer en misforståelse enn noe annet. Små poteter kokes eller bakes på 12–15 minutter, mens større poteter kokes eller bakes på 15–25 minutter. Om du vil redusere tiden kan du dele potetene i mindre biter – da blir de fortere ferdig.

Tynne skiver av potet kan bakes i ovnen, stekes i panna eller brukes i gryteretter.

3. Poteter må skrelles

Dette er også en myte fra gammelt av, da potetene gjerne var dekket av mye jord da de ble solgt i butikken. Nå er derimot de fleste potetene vasket, og kan spises akkurat som de er, med skallet på. I tillegg befinner mye av fibrene seg i skallet, så det er både lurt og godt å spise dem på skallet på.

4. Du må kaste poteter med groer

Når poteten forbereder seg på å bli en morpotet vil den utvikle groer, som er de små knollene på skallet som senere spirer. Så lenge poteten ikke er grønn på innsiden kan du trygt fjerne dem og spise poteten. Om poteten er grønn eller har grønne partier skal den ikke spises.

5. Poteter er kjedelig

Dette er heldigvis en myte som er i ferd med å forsvinne. Poteten kan tilberedes på en rekke ulike måter og kan kokes, stekes, bakes, moses, gratineres og mye mer – og den er like god til frokost som til middag! Mye takket være mattrender og nye sosiale medier har poteten fått en liten renessanse. Sjekk gjerne ut en av våre mange potetoppskrifter under.