Slik tilbereder du rotgrønnsaker
Norske rotgrønnsaker er fulle av smak og tilfører nydelig farge på middagstallerken. Vi gir deg våre beste tilberedningstips – fra stekepanne til airfryer – slik at du får et godt resultat hver gang.
![Slik tilbereder du rotgrønnsaker](/siteassets/fotoware/2023/2/3u8a3535.jpg?width=1300&height=620&mode=crop)
Hvilke rotgrønnsaker passer sammen?
Det aller beste med rotgrønnsaker er at de kan tilberedes og serveres sammen. Bland dine favoritter og del grønnsakene i lik størrelse, så blir de ferdig samtidig.
Slik tilbereder du dem
I ovn
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Skrell grønnsakene og del de i jevne biter. Ringle over olje og salt og pepper. Tilsett gjerne andre kryddere som rosmarin eller timian.
- Vend godt og bak grønnsakene i en form i ca. 30 minutter. Vend litt i grønnsakene halvveis i steketiden. Bruk en skarp kniv mot slutten av steketiden for å sjekke om grønnsakene er møre.
![](/siteassets/fotoware/2023/2/3u8a3586.jpg?width=800&height=500&mode=crop)
I stekepanne
- Skrell og del grønnsakene i staver eller mindre biter.
- Smelt litt smør i en stekepanne og tilsett rotgrønnsakene. Stek på middels varme til de er møre. Topp gjerne med friske urter.
I airfryer
- Varm opp airfryeren til 200 grader.
- Skrell og del rotgrønnsakene i jevne biter og bland sammen med en nøytral olje, salt og pepper.
- Ha grønnsakene over i kurven og bak grønnsakene i 7 minutter. Ta ut kurven og rist den godt og bak i 7 minutter til.
![](/siteassets/fotoware/2023/2/rot_beter-5213.jpg?width=800&height=500&mode=crop)
Smørdampet i kjele
- Skrell og del grønnsakene i biter. Kok dem i lettsaltet vann i ca. 8 minutter, til de blir møre.
- Hell av vannet og ha oppi litt smør og sett på lokket. Server gjerne med litt hakkede urter over.
I suppe
- Kutt grønnsakene i terninger på ca. 2x2 cm.
- Varm opp en gryte til middels høy temperatur og stek grønnsakene i litt smør.
- La grønnsakene steke til de blir blanke, det tar ca. 2 minutter.
- Hell over vann eller kraft og la det koke til grønnsakene blir møre.
- Smak til med salt og pepper og eventuelt annet krydder. Bruk gjerne østerssaus for en ekstra god umamismak.
![](/siteassets/fotoware/2023/2/3u8a3575.jpg?width=800&height=500&mode=crop)
Hva passer rotgrønnsaker til?
Rotgrønnsaker serveres ofte til lam, men det er også godt middagstilbehør til torsk, kylling, biff eller vegetarretter. De kan også brukes i salat, supper, mos og pureer.