Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Alt du må vite om rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker er tradisjonsrik mat her til lands, og har blitt tilberedt og spist i mange hundre år – lær mer om de ulike rotgrønnsakene og hvordan du burde bruke dem.

Alt du må vite om rotgrønnsaker

Fargerik sikringskost 

Rotgrønnsaker har vært en viktig del av det norske kostholdet i lang tid, og har historisk sett fungert som sikringskost gjennom harde og mørke tider her til lands. Rotgrønnsakene var nemlig enkle å dyrke, og hadde en helt unik fordel – de tålte å bli lagret lenge. Gjerne helt fram til sommeren nærmet seg. Det sikret en god og trygg vinter i mange norske hus og hjem. 

Og rotgrønnsakene er heldigvis fortsatt like aktuelle i dag. De kommer i mange vakre farger og fasonger, er fulle av smak og utrolig anvendelige. 

Hva er rotgrønnsaker?

Rotgrønnsaker er en samlebetegnelse for grønnsaker der man i utgangspunktet spiser roten. Det er likevel slik at bladene på flere av rotgrønnsakene også er spiselige. Rotgrønnsakene tilhører ikke alltid samme plantefamilie, og kan ha ganske ulikt utseende. 

Beter, gulrøtter, sellerirot og pastinakk er de vanligste rotgrønnsakene vi har.

 

Her til lands har vi en rekke ulike rotgrønnsaker:

Gulrot er kanskje den mest populære rotgrønnsaken og er saftig og sprø i konsistensen og søt i smaken. Den spises gjerne rå som snacks, men kan også stekes, bakes, grilles eller brukes i puré og stapper. 

Beter finnes i mange lekre og sterke farger, men de vanligste er rødbete, gulbete og polkabete, eller chioggiabete. Beter har en mild, jordaktig og søt smak og en sprø konsistens. De er derfor supre å bruke i råkost. Beter kan også ovnsbakes eller syltes. 

Sellerirot ser kanskje litt rar ut, men under det knudrete skallet finner du et hvitt fruktkjøtt med en aromatisk duft. Smaken er søt og nøtteaktig. Sellerirot kan brukes rå i salat, men den runde smaken kommer aller best fram når den brukes i supper og stapper. 

Pastinakk ser litt ut som en hvit gulrot, og forveksles ofte med persillerot og pepperrot. Pastinakk er søt, delikat og nøtteaktig i smaken og har en herlig, sprø konsistens. Den er utrolig god når den ovnsbakes og passer ypperlig i supper, gryteretter, stuinger og puré.  

Kålrot er kanskje en av de mest folkekjære rotgrønnsakene vi har og den milde, søte smaken gjør at den kan falle i smak hos de aller fleste. Kålroten er en selvfølgelighet i stapper og rotmos, men kan også spises rå og serveres i salat eller i staver med en god dip til.

Om du kutter rotgrønnsakene i mindre biter blir de ferdig fortere.

Jordskokk ligner litt på trøfler i utseende og har en helt spesiell nøtteaktig aroma. Smaken er søt og delikat og konsistensen kan minne litt en god, melen potet. Jordskokk kan både brukes rå eller tilberedt. Den er en super base for suppe, og kan også brukes i stapper og gratenger.

Persillerot ligner som nevnt både på pastinakk og pepperrot, men den har en helt egen smak. Persilleroten smaker tydelig av kruspersille og kan minne litt om sellerirot. Persillerot kan gjerne spises rå i wraps eller råkost, eller brukes i supper og stapper. 

Pepperrot er en av de minst kjente rotgrønnsakene, og brukes hovedsakelig som krydder. Den har en tydelig pepperaktig smak og brukes som regel som den er, helt rå. Pepperroten rives og brukes gjerne som smakssetter til sauser, supper og salater.

En del av et nordisk kosthold 

Rotgrønnsaker blir stadig mer populært, mye takket være at mange har fått øynene opp for det nordiske kostholdet. Kostholdet i seg selv er nok ganske kjent for nordmenn flest – mange av oss spiser jo allerede på denne måten – men det baserer seg i bunn og grunn på å spise lokale råvarer i sesong. Her passer rotgrønnsakene godt inn, da det er mange å velge mellom og at sesongen gjerne er lang.  

Rotgrønnsaker er klassisk tilbehør til lam, men kan brukes til mye annet godt også.

Slik bruker du dem 

Rotgrønnsaker kan tilberedes på mange spennende måter – det kan gjøres enkelt, eller litt mer avansert. Det fine med rotgrønnsaker er at de alle kan tilberedes sammen, og de har omtrent lik koke- eller baketid, så lenge kuttes i like store biter. De kan bakes, kokes, stekes, gratineres, breserers, syltes eller fermenteres – mulighetene er mildt sagt mange. Sødmen i rotgrønnsakene gjør også at de passer til mange ulike råvarer. Du kan se alle våre oppskrifter med rotgrønnsaker her.

Slik oppbevarer du rotgrønnsaker 

Rotgrønnsaker har lengre holdbarhetstid enn andre grønnsaker, og kan holde lenge om de oppbevares riktig. De bør oppbevares i ca. 2–4 grader i en plastpose eller en tett plastboks.