Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Alt du må vite om pak choy

Norsk pak choy er en sprø og frisk nyhet i grønnsakshylla – lær mer om den spennende grønnsaken og hvordan du kan bruke den i matlagningen denne sommeren.

Alt du må vite om pak choy

Pak choy, pok choi, bok choy, sellerikål og kinesisk kål – kjært barn har definitivt mange navn når det kommer til pak choy. Denne dekorative kålen har vært dyrket i flere tusen år og er en av de viktigste grønnsakene i asiatisk matlagning. Her til lands er den relativt ny for mange. Det var nemlig ikke før på 80-tallet at vi fikk pak choy i Europa. Men det viste seg at den passet ypperlig for kaldere klima, og den hardføre planten kan også vokse fint i vårt norske klima.

Pak choy er super til sommerlige middager .

Mild, søt og sprø

Pak choy er en veldig dekorativ kål og består i hovedsak av en lang, hvit stilk og en løst knyttet bladrosett på toppen. Bladene er grønne og tynne, og egner seg derfor som et fint alternativ til salat. Pak choy har en mild og søt smak, med et hint av en pepperaktig aroma. Den tykke stilken er ekstra saftig og sprø.

Slik bruker du pak choy

Pak choy er veldig anvendelig kål fordi den er så mild og god. Den kan godt spises rå, men det er gjerne kjernen i kålen som er den søteste. De grønne bladene er gode i en salat. Pak choy er veldig populært i asiatisk matlagning, og brukes mye når man lager kimchi, dumplings, ramen og curryretter.

Den blir ekstra god i en wok, men kan også grilles, stekes, kokes, ovnsbakes, airfryes, eller dampes.

Tilberedningstid

Pak choy burde tilberedes på kort tid med høy varme. I en wok- eller stekepanne er den klar på 2-3 minutter, i stekeovn på ca. 200 grader er den klar på ca. 6-8 minutter og på grillen trenger den ca. 3-4 minutter.

I wok:

  1. Kutt av stilkfestet nederst og vask kålen. Tørk den godt.
  2. Del kålen i fire på langs eller plukk bladene fra kjernen.
  3. Varm en wokpanne og tilsett litt olje som tåler høy temperatur.
  4. Når oljen begynner å ryke kan du ha oppi kålen og eventuelt andre grønnsaker. Pass på at wokpannen ikke er for full, da blir det vanskelig å få et jevnt resultat.
  5. Wok i 1–3 minutter til de grønne bladene har falt sammen og stilken er fortsatt er sprø.

På grill: 

  1. Del kålen i to eller fire og pensle med olje.
  2. Grill under lokk i ca. 3–4 minutter til du får fine grillstriper. Pass på underveis, kålen blir raskt ferdig. 
Grillet pak choy får en søt og dyp smak.

Næringsinnhold

Pak choy er kalorifattig, men rik på kostfiber, vitamin C, vitamin K og B-vitaminet folat. Den er også en kilde til vitamin A.

Oppbevaring

Legg kålen i en plastpose eller plastboks og oppbevar i kjøleskapet ved ca. 2–4 grader.