Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Nå er den norske brokkolinien her

Delikat og smakfull – nå får du endelig norsk Gartner-brokkolini hele sommeren. Bli bedre kjent med den lille grønnsaken og finn ut hvordan du burde bruke den.

Nå er den norske brokkolinien her

En nær slektning av brokkoli

Brokkolinien ser kanskje ut som en liten brokkoli, men det er den faktisk ikke. Brokkolinien er derimot en nær slektning. Vår Gartner-brokkolini er egentlig en stilkbrokkoli, som betyr at den har noen likhetstrekk med brokkoli, men er mildere og søtere i smaken. Den har tynne og lange stilker og frodige buketter. På grunn av størrelsen er den også raskere å tilberede enn vanlig brokkoli.

Næringsinnhold

Brokkolini er en kalorifattig grønnsak med mye vitamin C, vitamin K, fiber, kaliym og folat. De viktigste plantestoffene i brokkolini heter isotiocyanater.

Enkel å tilberede, enkel å spise

Det aller beste med brokkolinien er at den er så utrolig enkel å tilberede. Du trenger ikke å skrelle stilken eller fjerne små blader – den er helt klar til bruk. Om du vil kutte av noen centimeter på bunnen kan du godt gjøre det, det er smak og behag. Den lille brokkolinien kan brukes til så mangt, men er ekstra god når den får beholde litt av sprøheten sin. Brokkolinien kan stekes, bakes i ovnen, grilles eller dampes med smør og er klar på et par minutter.

Den mest populære tilberedningsmetoden er smørdamping – se hvordan vi gjør det under. 

Smørdampet brokkolini 

Bruk en vid kjele med lokk, dekk bunnen med litt vann, 1–2 spiseskjeer smør og tilsett brokkolinien. Legg på lokket og damp på høy varme i 2–3 minutter. Den blir aller best når fortsatt er litt sprø.

Smørdamping får virkelig fram brokkoliniens delikate smak.

Server brokkolini til kjøtt som biff eller kylling, til hvit eller rød fisk, sammen med grillmaten eller på pizza eller i pastaretter. Mulighetene er mange med denne lekre grønnsaken.

Brokkolini er supert å grille og er klar på bare et par minutter. Følg med godt underveis så den ikke brenner seg.

Brokkolini bør oppbevares i kjøleskapet ved 0–4 grader. Legg den gjerne i en plastboks eller plastpose.