Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Norske belgvekster er helt spesielle

Her til lands har vi en lang historie med å spise kortreiste belgvekster. Nå er det sesong for favorittene aspargesbønner og sukkererter – lær mer om dem og hvordan du kan bruke dem i matlagningen.

Norske belgvekster er helt spesielle

Aspargesbønner

Aspargesbønner er en delikat og smakfull liten grønnsak. De har mye av de kraftige grønne smakstonene som kjennetegner belgvekster og har en karakteristisk smak. I likhet med andre ferske bønner er de gode på smak og veldig raske å tilberede. Aspargesbønner er kalorifattige, men inneholder mye kostfiber. De er også en fin kilde til B-vitaminet folat.

Slik burde du bruke dem

Aspargesbønner er supert å bruke i wok eller i salater. Stek dem gjerne med litt hvitløk eller sjalottløk og server som tilbehør til kylling, fisk eller vegetarrretter. Prøv dem gjerne med en god dip – de er supre som snacks! 

Sukkererter

Sukkererter er små, søte belgvekster med en sprø og saftig konsistens. I den norske sesongen er de ekstra gode, kanskje spesielt fordi de kan spises rå i motsetning til de importerte som må varmebehandles. Sukkererter er også veldig gode når de varmebehandles og brukes mye i både italiensk og fransk matlagning. Sukkererter passer ypperlig som snacks eller i salat. Sukkererter er kalorifattige, men inneholder mye kostfiber. De er også rike på C-vitamin og er en fin kilde til B-vitaminene tiamin og folat.

Slik burde du bruke dem

Sukkererter er super å bruke i salat eller wok og gir ulike retter ekstra crunch og god smak. Prøv dem gjerne i pastaretter eller stek dem raskt og server med en asiatisk dressing – perfekt til tapasbordet! 

Nyt de norske belgvekstene mens de er her – de er sesongens aller ferskeste!