Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Bocuse d’Or-vinner Ørjan Johannessens beste potetoppskrifter

Poteter kan tilberedes på så mange fristende måter. Ørjan Johannessen deler sine beste oppskrifter med oss. Og det beste av alt – de er veldig enkle å lage!

Mange bruksområder

I hundrevis av år var poteter noe vi nordmenn kokte. Nå lager vi stapper og puréer, bakte poteter og røsti, for bare å nevne noen bruksområder. Ørjan Johannessen, vinner av Bocuse d’Or i 2015, elsker poteter og oppfordrer folk til å spise mer. Poteter oppfattes nok som mer kjedelig enn de egentlig fortjener. Man kan jo lage så mye godt med poteter!

Spis potet med god samvittighet

Poteter hører med til de aller fleste middagsretter og du kan spise dem med god samvittighet. Potet inneholder halvparten så mange kalorier som ris og pasta, og har samtidig flere næringsstoffer. Den er blant annet en kilde til vitamin C, kalium og kostfiber, og har et lavt fettinnhold.

Melne og kokefaste poteter

Poteter kan være kokefaste eller melne, og dette avgjør hvordan de skal tilberedes og hvilket bruk de egner seg til. Melne poteter egner seg best til pureer og potetmos. Dette er poteter som har en løsere konsistens enn kokefaste poteter. De melne potene sprekker lett ved tilberedning og er myke og fine å mose. Det finnes forskjellige melne poteter, men de mest kjente er nok Mandelpotet, Pimpernel og Kerrs Pink. Melne poteter skal ikke kokes, de skal trekkes med skallet på. De har noe kortere koketid enn kokefaste – et godt råd for de som har det litt travelt.

Kokefaste poteter egner seg godt til potetsalater, gratenger, supper og lapskauser. De kokefaste potetene er fastere i konsistensen og sprekker ikke så lett som melne poteter ved koking. Det finnes forskjellige kokefaste poteter, men de mest kjente sortene er nok Beate og Asterix. Disse sortene finner du i pakningen som heter Allround.

Tips!

Det står på emballasjen om poteten er melen eller kokefast, og hvordan du kan tilberede den. 

Slik koker du kokefaste poteter

Vask eller skrell potetene. Legg dem i kokende lettsaltet vann, eller bruk en dampkjele eller rist. Skru ned varmen når potetene er lagt i, de skal ikke fosskoke. Koketiden varierer etter sort og størrelse. Det står på emballasjen hvor lenge de skal koke. La potetene hvile litt før servering, da kommer potetenes konsistens og smak best frem.

Slik trekker du melne poteter

Kok opp vann, legg i potetene med skall og la dem såvidt småkoke eller trekke. Ulike sorter har ulik trekketid. Det står på emballasjen hvor lenge de skal trekke. Trekk kjelen til side og la stå noen minutter. Slå av vannet når potetene er ferdig kokt, og sett kjelen tilbake på platen et øyeblikk slik at den siste vannskvetten fordamper. Legg over et kjøkkenhåndkle og la potetene hvile før servering.

Aktuelt