Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Nå er det enkelt å velge den beste poteten

Poteter er ekstremt kortreist mat i Norge. Den dyrkes nesten overalt og veien er kort fra jordet til bordet. Og den tåler å bli lagret, så det blir mindre matsvinn. Alt dette gjør at poteten har et svært lavt klimaavtrykk.

Nå er det enkelt å velge den beste poteten

Godt tilpasset norsk klima

Poteten er hardfør og godt tilpasset norsk klima. Her i landet dyrkes poteten på høy høyde (for eksempel fjellmandel) men også langs kysten og i innlandet. Den er nøysom og relativt lett å dyrke, og har vært avgjørende for nasjonens overlevelse i krisetider, særlig på 1700-tallet. Da gikk de såkalte «potetprestene» fra gård til gård for å få bøndene til å dyrke poteter slik at de kunne unngå hungersnød. En av potetprestene var prost Peder Harbo Hertzberg, som i 1774 sendte en «Underetning for Bønder i Norge om den meget nyttige Jord-frukt Potatos at plante og bruge».

Poteten har mye historie

Poteten heter solanum tuberosum på latin og ble først dyrket på store høyder i Andesfjellene i Latin-Amerika allerede for fire tusen år siden. Nå dyrkes den i over 100 land, og her i Norge spiser vi fremdeles titalls kilo per person per år. Norske poteter scorer høyt både i næringsinnhold og smak, og Gartner-merket er din trygghet for norsk kvalitet.