Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Nyhøstet gulrot og løk er smaken av sommer

For kokk Jan Robin Ektvedt er et av høydepunktene under sommeren når norske gulrøtter og løk tas opp av jorden.

Nyhøstet gulrot og løk er smaken av sommer

Smaken av sommer 

Få ting slår smaken av en fersk og sprø gulrot som nettopp er blitt høstet. Sødmen og konsistensen på ferske gulrøtter skyldes både det norske klimaet, med sine lange, lyse dager og svale netter, og jordsmonnet. For med god jord blir resultatet best, og gulrøttene trives godt i løs og lett jord uten småstein. Den typen jordsmonn er Vestfold-regionen velsignet med, og bonde Fredrik Bakke i sommerparadiset Stavern er blant grønnsaksprodusentene som forvalter naturens fordeler på best mulig måte. I disse dager er det ferske gulrøtter i bunt som sendes ut til butikker over store deler av landet.

Visste du at?

Gulroten har en fin sødme som smaker godt enten du spiser den rå eller tilberedt med varme. Rotgrønnsaken kan strimles, rives, deles i små eller store biter, og spises som den er eller som ingrediens i en matrett. Med mye kostfiber og lite kalorier er gulroten en smart snacks, og akkurat nå er smaken på sitt aller beste.

Buntløk på sitt beste

Også løk stortrives i de vestfoldske åkrene, og dyrkes i store mengder. Grip sjansen til å nyte fersk buntløk nå som den er på sitt beste. På denne tiden av året har løken en mild og ekstra saftig smak.

Bruk hele løken

Fersk buntløk er ingen nykomling i det norske kostholdet, og er nærmest en gjenganger på ingredienslisten – smørstekt til nytrukket hvit fisk, finhakket i en het salsa eller skjult som en av de gode smakene i en hjemmelaget suppe. Nå om sommeren utvides bruksområdet – både rød og gul fersk buntløk har en mild, saftig smak og deilig krisphet i skallene. Prøv fersk buntløk i en lun salat eller som ovnsbakt tilbehør til grillmaten. Og kast for all del ikke det grønne løkgresset; det smaker som vårløk, og gjør seg blant annet i Jan Robins friske gulrotsalat med smak av koriander og sitron.

Oppskriftsliste

Visste du at?

Fersk løk finnes både i rød og gul variant. Begge har en behagelig mild smak og saftig krisphet i konsistensen og kommer vanligvis i bunt. Brukes rå, stekt, kokt, grillet eller bakt. Rød og gul løk har lite kalorier og er rik på fiber.