Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Nyt smaken av fersk blomkål og spisskål

Tidenes sommer er her, og det er sesong for ferske, norske grønnsaker. Kokk Jan Robin Ektvedt tar en tur ut i åkeren for å bli bedre kjent med blomkålen.

Nyt smaken av fersk blomkål og spisskål

Smaken av nyhøstet blomkål og spisskål har vi kost oss med her til lands i mange generasjoner.  Denne duoen med tradisjonelle grønnsaker skuffer ikke når de dukker opp på menyen.

«Det skal gå fort fra blomkålen er høstet til den er i butikk, én til to dager, blomkålen er ferskvare.»
Martin Sørum, blomkålprodusent

Blomkålstell

Blomkålen er en grønnsak som krever en kunnskapsrik oppfølging fra dyrkeren for å få til det beste resultatet. Heldigvis finnes det mange av dem her til lands, som blomkålprodusent Martin Sørum i Lier. Han gir vekstene sine all den oppmerksomheten og pleien som trengs, med god drahjelp fra det norske klimaet.

Mye dagslys og varme dager i kombinasjon med kjøligere netter gir grønnsakene muligheten til å vokse i et tempo som gir den gode konsistensen og den søte, pepperaktige smaken vi aldri blir lei. Blomkål, som har blitt dyrket her til lands helt siden 1600-tallet, smaker godt enten den er rå eller varmebehandlet.

Sommerens allround-grønnsak

Spisskålens sesong starter i juni og strekker seg til oktober. Denne kålen har en særpreget form som er lett å kjenne igjen i grønnsaksdisken. Når du smaker på et kålblad, kjenner du både en frisk, mild smak og sprø konsistens.

Spisskålen passer godt til å grilles, wokes, stekes, eller brukes råstrimlet i salat. Med andre ord en god allround-grønnsak som passer til kjøtt, kylling og fisk.

Spisskål

Spisskål finnes både i rød og grønn variant. De saftige bladene smaker godt både rå og varmebehandlet, og passer i grunn til det meste av kjøtt og fisk. Smaken minner om sommerkål, og er mild og frisk. Mange foretrekker spisskålen smørdampet, aller helst tilberedt slik at bladene fortsatt har litt av sprøheten når de serveres. Den røde spisskålen kan brukes på samme måte som den grønne, men kan også brukes i stedet for rødkål.

Blomkål

Blomkålen er et populært innslag på norske middagsbord. Som rå har kålen en søt, pepperaktig smak. Pepperpreget forsvinner ved koking, og grønnsaken får en tydeligere kålaroma. Blomkål kan spises rå, eller kokes, stekes, syltes, dampes, gratineres, grilles og moses – mulighetene er mildt sagt mange.

«Blomkålen er så fantastisk sprø og god på smak akkurat nå!»
Jan Robin Ektvedt, kokk