Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Sommerlige retter med sesongens brokkoli

Nå er brokkolien på vei fra jordet til bordet, og alle ganer gleder seg.

Sommerlige retter med sesongens brokkoli

Grønnsaker i særklasse

Norsk brokkoli er i en klasse for seg selv, og bak hver grønnsak ligger det mye tid og arbeid. Brokkolien har fått modne langsomt i norsk klima, som gir dem en utrolig konsistens. Kjølige netter og lyse sommerdager fyller grønnsakene med masse smak og farge. 

Både brokkoli og blomkål tilhører kålfamilien og er rike på vitamin C og kostfiber, og inneholder folat og kalium. Duoen er derimot langt fattigere på kalorier og fett, så her har vi mat som kan nytes både hverdag og helg. 

Dette er grønnsaker som kan spises fra topp til bunn; det er all grunn til også å spise stilken. Den har en god tekstur og smak, og fortjener en plass på tallerkenen i stedet for å forsvinne i matkomposten. Prøv for eksempel en salat laget med finstrimlet brokkolistilk og asiatiske smaker. 

Helt rå

Du kan tilberede brokkoli og blomkål på mange ulike måter – prøv å bake, dampe eller koke, for ikke å snakke om å bruke dem rå. Del opp i fine buketter, skiv dem tynt eller hakk dem fint i små biter.

Godt på grillen

På sommeren ønsker vi oss gode og ukompliserte oppskrifter. Det er også en tid for grilling og det finnes omtrent ikke en eneste grønnsak som ikke kan grilles. Hva med å prøve grillet brokkoli i tospann med en luftig rømmedressing som er smaksatt med sitron og parmesan?

Oppbevaring

Går det litt tid fra grønnsakene er innkjøpt til du får brukt dem? Da trives både blomkål og brokkoli best i kjøleskapet. La dem ligge i temperaturer på under 4 °C, godt innpakket i plast eller bivokspapir slik at de ikke mister fuktighet.