Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Slik lager du potetklassikerne

Kokte poteter, potetmos og bakte poteter – vi gir deg de beste tipsene til de klassiske potetoppskriftene.

Slik lager du potetklassikerne

Kokte poteter

Kokte poteter er tradisjonsrikt tilbehør som serveres hele året rundt. Tilpass koketiden til sorten og husk at melne og kokefaste poteter har litt ulik koketid. Du finner en mer utfyllende guide til koking av melne poteter her.

Beregn ca. 150 gram potet per person. Om du skal lage potetmos kan du doble mengden.

Slik gjør du det:

  1. Skyll eller skrell potetene.
  2. Ha potetene over i en kjele med kokende vann. Du kan også bruke dampkjele.
  3. Skru ned varmen når potetene er lagt i. Vannet skal småkoke. Kokefaste poteter skal koke i 15-25 minutter, avhenging av størrelse. 
  4. Slå av vannet når de er ferdige og sett kjelen tilbake på platen slik at det siste av vannet fordamper. Legg over et kjøkkenhåndkle og la potetene hvile før servering. 

Koketiden avhenger av størrelsen på poteten. Små poteter koker på 12–15 minutter, mens større poteter koker på 15–25 minutter. Kjenn etter med en skarp kniv for å se om de er ferdige. Om kniven glir lett inn er de klare.

Tips!

Topp gjerne potetene med finrevet parmesan, friske urter, sitronsaft eller litt godt smør.

Potetmos

Potetmos er kjempegodt middagstilbehør som kan serveres til fisk, kjøtt eller vegetarretter. Det er enkelt å tilpasse mosen etter smak ­– prøv deg fram med urter, kryddere eller plantebasert alternativer for å lage den slik du liker.

Slik gjør du det:

  1. Skrell potetene og kok de etter anvisning på pakken. Har du dårlig tid kan du godt dele potetene i mindre biter – og husk at vannet ikke skal saltes. 
  2. Hell av vannet og mos de med en potetmoser. 
  3. Tilsett smør og melk eller fløte og mos videre. Pass på at du ikke kjøler ned mosen underveis. Du kan gjerne varme fløten og smøret i en kjele før du tilsetter det i mosen.
  4. Smak til med salt, pepper, urter og krydder etter smak. 

Tips!

Det er utrolig godt å røre inn litt ovnsbakt hvitløk i mosen før servering.

Ovnsbakte poteter

Bakte poteter har blitt en stor folkefavoritt de siste årene, og det er ikke uten grunn. Ovnsbaking er utrolig enkelt og gir deg sprø poteter med en myk kjerne.

Slik gjør du det:

  1. Begynn med å forvarme ovnen til 220 grader.
  2. Del potetene i biter, båter eller skiver og ha de over i en ildfast form.
  3. Ringle over olje, krydre med salt og pepper og bak i ovnen i ca. 30 minutter.
  4. Bruk en skarp, spiss kniv til å sjekke om de er ferdige. Da skal kniven gli lett inn i de møre potetene. 

Tips!

Rør gjerne litt rundt i formen underveis – da blir potene ekstra sprø på alle sider.