Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Styrk immunforsvaret med fårikål

Hodekålen er en viktig tradisjonsbærer i det norske kjøkkenet, og har blitt dyrket i Norge siden 1600-tallet. Hvert år spiser nordmenn tonnevis av den sunne norske grønnsaken, og det topper seg i fårikål-perioden.

Styrk immunforsvaret med fårikål

– Hodekål har lite kalorier, og et høyt innhold av C-vitamin, K-vitamin og fiber, sier klinisk ernæringsfysiolog i BAMA, Lise Brandstadmoen.

Hun forteller at det er mange gode grunner til å fylle grytene med mye hodekål, både på fårikålens dag, og resten av året.

– Når høstmørket er over oss, kan det være smart å fylle på med c-vitaminrike matvarer. I tillegg til å redusere tretthet og utmattelse, bidrar vitaminet til å styrke immunforsvaret.

Per 100 gram du spiser av hodekål, får du i deg 1 av 5 om dagen.

– Beriker du fårikålen med grovskårne gulrøtter de siste 20 minuttene får du en nydelig farge på retten i tillegg til enda mer grønnsaker. Drikk en deilig eplejuice til måltidet, og du nærmer deg målet om «5 om dagen» i ett og samme måltid, sier Brandstadmoen.

Hun legger til at andre gode c-vitaminkilder er paprika, kiwi, grønnkål, brokkoli, papaya, jordbær, blomkål, ananas og appelsin.

1,5 millioner kålhoder

BAMA regner med å selge 1,5 millioner norske kålhoder i fårikål-perioden. Totalt selger frukt-og grøntleverandøren 7000 tonn på ett år, tilsvarende 3,5 millioner kålhoder. I tillegg kommer 50 tonn økologiske kålhoder.

Den siste torsdagen i september feires fårikålens dag i Norge.

Kontaktpersoner

Lise Marie Brandstadmoen

Fagansvarlig helse og ernæring

Telefon
93601353
E-post