Bama

Alt du trenger å vite om løk

Engasjement rundt løk fra BAMA er stort, og vi mottar mange spørsmål. Her kan du lese våre svar.

Publisert

Det er ikke rart at mange bryr seg om hvordan løk produseres. Vi spiser nemlig rundt 30 000 tonn løk i året, og vi spiser mer norsk løk enn noen gang.   

Den siste tiden har også posting av løkbilder, påstander og spørsmål vært en økende trend på sosiale medier, som på Facebook og Instagram. Vi er glade for at dere bryr dere og er engasjerte.  

Under finner dere svar på flere aktuelle spørsmål om løk. 

Les mer: Løksvinn-innlegg ble Facebook-farsott - nå reagerer løkbonden. 

Hvorfor importere løk når vi har norske?  

Norsk lagringsløk høstes i august/september. Deretter selges de utover vinteren og helt fram til våren. Når lagrene begynner å gå tomme for en viss størrelse, eller kvaliteten etter 8-10 måneder begynner å bli for dårlig, starter importen.  

Hvorfor selges løk i strømpe når den har naturlig emballasje? 

Forskjellige størrelser og kvaliteter har forskjellig pris, og det vises via ulike emballasjeløsninger. Dette gir valgfrihet for deg som forbruker, og riktig pris til bonden. 

BAMA selger blant annet løk i løsvekt, strømpe og i én-kilos poser. Slik kan du velge å kjøpe løk uten strømper. Men når vi tilfører flere småløk-alternativer, kjøpes det fortsatt like mye strømpeløk. Derfor er det viktig å jobbe for at strømpe-emballasjen ikke trenger å bestå av plast, og det gjør vi. 

La oss få med litt historie: På 90-tallet foretrakk nordmenn franske strømpeløk. De var penere og av bedre kvalitet enn norske løk i løsvekt. Med det ble kasseløken fra Norge nedprioritert av forbrukerne. Mange synes det var vanskelig å se løken, fordi løkskallet samlet seg på toppen av kassen. De aller største og peneste ble kjøpt, og småløken ble ofte liggende igjen. Dette måtte endres.  

Siden har verdikjeden samarbeidet om å øke kvaliteten på norske løk, samt å tilby flere størrelser og pakninger. Slik ble det norske løk i strømpene som flest ønsker å kjøpe. Denne positive utviklingen har ført til at over 80 prosent av løken vår er norskprodusert.   

Hvordan jobber BAMA for at mest mulig norsk løk benyttes?   

I dag selges norsk løk i mange ulike størrelser og typer. Vi har som mål å bruke så mye av løken som overhodet mulig. I tillegg til salg i butikk, går mye løk til storkjøkken og til bruk i ferskforedlede varer som ferdigsalater, grønnsakswok, grillblandinger, med mer.  

Vi jobber også med å fortløpende tilpasse størrelseskravet til løk etter avlingen. Det har vi en god tradisjon for, og bøndene selger en langt større del av avlingen sin nå enn før.  

Hva er kravspesifikasjonene til løk?  

Spesifikasjonene går på løkens kvalitet, både utenpå og inni. Spesifikasjonene tar utgangspunkt i temperaturskader, fremmed smak eller lukt, fasthet, farge og størrelse. Noen av disse er det nulltoleranse på, mens andre avvik tillates i større eller mindre grad. 

Hvorfor sorteres løk etter størrelseskrav?  

Spesifikasjonene våre er laget for å utnytte mest mulig av avlingene. På den måten får vi løk som passer alles behov, og derav mindre matsvinn. Vi tilpasser standardene etter avlingene som kommer fra år til år.   

Hvem bestemmer størrelsen på løken? 

Det gjør hele verdikjeden i samarbeid. BAMA, Gartnerhallen, produsentene og pakkeriene. Dere som forbrukere har også mye å si, gjennom hva som faktisk kjøpes.  

Butikkenes lavprisalternativer inneholder gjerne den lille løken, som ikke passer i løkstrømpen. Dermed har du muligheten til å kjøpe små løk i løsvekt. Likevel har løkforbruket i all hovedsak økt takket være løk i strømpe av høy kvalitet, som i tillegg gir lite matsvinn.   

Hvorfor utsorteres løk under 4,5 centimeter?  

Det er et stort spekter av løk på markedet. Og småløken, som er mindre enn 4,5 centimeter, er det dessverre ikke så stor etterspørsel etter. Derfor er det naturlig å konsentrere seg om å selge ut den største småløken, før vi forsøker å selge enda mindre løk. Dette jobber vi med kontinuerlig, slik at så lite som mulig kastes. 

Her skal det også nevnes at det finnes en grense for hvor små løk det er mulig å ta inn fra jordet. På et tidspunkt klarer ikke maskinene å skille mellom småstein, jord og løk.  

Hva skjer med løk som ikke har god nok kvalitet?  

Alt er ikke salgbart som hele grønnsaker, og vi jobber derfor med produktutvikling og kapasitet på ferskforedlete produkter. Slik får vi tatt i bruk mer og mer av avlingene. Vi bruker tonnevis av ukurante norske poteter og grønnsaker til ferskforedlete produkter, som ferdigsalater og grønnsakswok.  

Det samme gjelder for løk. Du kan finne løk som ikke selges som hel vare i butikk, i alt fra salatblandinger til sprøstekt løk. 

Vi selger også mye til storkjøkken-kunder som ikke kan selges i butikk. 

Reduksjon av matsvinn er BAMAs viktigste miljømål. Hvordan jobbes det for å kaste minst mulig løk? 

BAMA har signert bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn. Dermed har vi forpliktet oss til å halvere matsvinnet i vår del av verdikjeden. Egentlig innen 2030, men vi har selv satt målet til 2025. I perioden 2016-2019 reduserte vi matsvinnet med drøye 30 prosent, noe som betyr at vi er på god vei mot å nå målet om halvering.   

I motsetning til andre grønnsaker kan ikke utsortert løk brukes til dyrefor, fordi det setter smak på kjøttet. Derfor jobber vi med prosjekter for bruk av løk som ikke kan bli menneskemat, i biogass og kompost. Vi har også tett dialog med produsenter og pakkerier, for å avdekke om de har overskudd av krokete, små eller store grønnsaker. Slik at vi kan jobbe for å selge mer av disse.