Bama

Om purre

Publisert

Norsk purre høstes fra midten av juli til oktober/november. Vinter-sortene kan lagres og selges til ut i februar.

BAMA og purreprodusentene i Gartnerhallen har sammen planlagt en avling på ca. 1200 tonn i 2020. Det er en normal avling, som tilsvarer salget de siste årene. Purren selges som hel vare i butikk, til storkjøkken-kunder, og benyttes av BAMA Industri til varer som wok-poser og kyllingsalat.

Denne sesongen får vi en del spørsmål om purre. Her svarer BAMA og Gartnerhallen på de vanligste spørsmålene

Kom det for mye norsk purre i år?

Nei, det høstes normale mengder. Purren høstes fram til oktober-november. Sesongen er ikke over, men prognosene tilsier et normalt år.

Er årets purre for stor? Må bøndene av den grunn skrelle ned purra?

Nei, størrelsen og kvaliteten er normal.

Purren maskinhøstes eller høstes for hånd i store høstekasser. Deretter transporteres den til vasking og trimming hos produsenten: Rothår kuttes ned, ytterblader fjernes, og lengden justeres. Avkappet blir som regel brukt til gjødsel på produsentens jorde.

Avkappet kan være på +/- 30 cm med tynne blader. På samme måte som blomkål, der plantebasen ikke selges i butikk, kun blomsten, selges ikke purren med en halv meter lange tynne blader.

Når produsentene fjerner ytterblader handler det om å gjøre grønnsaken klar til salg, ikke få ned størrelsen.

Må purre-bøndene betale for å bli kvitt matsøppelet?

Produsentene fører avkappet tilbake til jordet som jordforbedrende tiltak.


Purre høstet 28. september 2020.
Tommestokken er én meter lang.

Generelt om standarder

Verdikjeden for frukt og grønnsaker har som mål å bruke så mye av norske avlinger som mulig. Gartnerhallen (Norges største produsentorganisasjon for produsenter som dyrker frukt, bær, grønnsaker og potet, og eies per i dag av 1030 frukt- og grønt-produsenter), BAMA, og kundene våre samarbeider om spesifikasjoner som revideres fra år til år ut fra hva slags avlinger som foreligger.

Spesifikasjonene lages for å utnytte størst mulig del av avlingene, og vi bruker langt mer av avlingen i dag enn tidligere. Vi sorterer og pakker stadig flere kvaliteter, størrelser og forpakninger. Handelen har lavpris-alternativer. I tillegg selges mye ukurant vare til storkjøkken-kunder og til industriell foredling (skrelte poteter, skrelt løk, stuinger, mos).

Vi har dessuten jevnlig dialog med produsenter og pakkerier for å avdekke om de sitter med overskudd av «ukurante størrelser» som de ønsker å selge. Vi har deretter i samarbeid med handelen kampanjer for å selge disse produktene.

Les mer om purre her.