Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Mat beskytter mat: - BAMA tester usynlig avokado-beskyttelse

Oppdatert mai, 2023. Vi testet Apeel på avokado en periode i to perioder, i 2020 og 2022. Testen er avsluttet og vi har ingen planer om å videreføre produktet.

Mat beskytter mat: - BAMA tester usynlig avokado-beskyttelse

Den plantebaserte nyheten kalles “Apeel”, og kan gi avokadoene lengre holdbarhet.

Apeel er laget av plantebaserte materialer som skall og frø fra frukt og grønt. Produktet legger seg som et tynt lag rundt fukten og begrenser at oksygen kommer inn. Slik beholdes fuktigheten og modningen bremses.

– Apeel kan være en effektiv måte å redusere matsvinn på. Hele forsyningskjeden vil kunne dra nytte av den nye teknologien, og vi gleder vi oss til å teste Apeel i stor skala i Norge, sier Pia Gulbrandsen, kommunikasjonsdirektør i BAMA.Selskapet introduserte spisemoden avokado i Norge for 15 år siden, noe som bidro til en rask økning i forbruket. I dag elsker nordmenn avokado og det importeres rundt 15 000 tonn i året.

– Apeel bidrar til at avokadoen holder seg spisemoden lenger. De testene vi allerede har gjennomført i utvalgte butikker viser at svinnet ble redusert med 20-25 prosent. Når forbrukerne også får lengre tid til å spise opp frukten før den blir overmoden, minsker sjansen for at den kastes, sier Gulbrandsen.

Matsvinn er et stort problem på verdensbasis. BAMA signerte bransjeavtalen med myndighetene i 2016, og har forpliktet seg til å halvere matsvinnet innen 2030. Selskapet forventer å nå målet fem år før tiden.

Fakta om testingen

  • Testen er et resultat av samarbeidet mellom BAMAs datterselskap Nature´s Pride og Apeel. Den nye løsningen skal testes hos BAMA Gruppens kunder ut året.
  • Apeel er godkjent av EU, og kan i dag brukes på frukter med skall. Den er i godkjenningsprosess for å kunne brukes på frukt og grønt uten skall, slik det gjøres i USA.
  • Apeel benyttes i Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia, Storbritannia og USA.

 

Apeel er en gruppe av plantebeskyttende belegg som bevarer holdbarheten til landbruksvarer. Apeel holder fuktighet inne og oksygen ute, noe som gir en enorm forskjell på hvor raskt landbruksvarer blir dårlige.

Apeel er laget av plantebaserte materialer som finnes i skall, frø og innmat til alle fruktene og grønnsakene vi allerede spiser.

Ja! Apeel er trygt å spise og fullt i samsvar med alle amerikanske regelverk i henhold til den amerikanske etaten for mat og medisin. Siden Apeel er laget av plantebaserte materialer som er brukt mye og vanligvis finnes i matvarer, er det utpekt til FDAs GRAS (Generally Recognized As Safe).

Du kan sannsynligvis fjerne noe Apeel med vann og skrubbing, men det er lite sannsynlig at du kan fjerne alt uten å skade frukten. Apeel danner en barriere av spiselig plantemateriale på skrellet eller skallet, og den ville ikke kunne bevare fruktens naturlige ferskhet hvis den enkelt kunne fjernes. Av den grunn har vi bevisst valgt å bare bruke matingredienser til å lage Apeel, slik at det er trygt å spise sammen med frukten. Våre partnere merker frukt og gr nt med Apeel, slik at du kan ta informerte valg. Når du vurderer hva slags frukt og grønt du skal kjøpe, sjekk etiketten og tilhørende skilting for Apeel-merket.

Nei. Apeel er designet for å fungere som et beskyttende lag på utsiden av skallet på  fersk frukt og grønnsaker. Apeel er laget av plantebaserte materialer – lipider og glycerolipider – som finnes i skallene, frøene og fruktkjøttet til alle frukter og grønnsaker vi allerede spiser.

Allergiske reaksjoner kan utløses når protein fra en allergifremkallende kilde er til stede i et matprodukt. Apeel-produkter er ikke proteinbaserte, men lipidbaserte – og lipider er ikke en kilde til regulerte allergener. Vi utfører også tester for å bekrefte fraværet av regulerte allergener. Når det er sagt, hvis du har en kjent allergi eller følsomhet overfor en frukt eller grønnsak, bør du fortsette å unngå dette, enten det er en frukt eller en grønnsak fra Apeel eller ikke.

Voks brukes vanligvis til å gi frukt et skinnende utseende. I motsetning til en tradisjonell voks har Apeel blitt designet spesielt for å redusere vanntap og oksidasjon, noe som beholder ferskheten og fargen i mye lengre tid.

Apeel-avokadoer vil modnes litt raskere på kjøkkenbenken enn i kjøleskapet. Vi anbefaler at du oppbevarer Apeel-avokadoer på samme måte som du oppbevarer avokadoer som ikke er fra Apeel (dvs. innendørs på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet, avhengig av hva du foretrekker).

Fakta om avokado

  • Avokado er naturlig rik på det anbefalte, myke fettet, nemlig en- og flerumettede fettsyrer.
  • Avokadoen er også rik på folat og kalium.
  • Den er en kilde til kostfiber, vitamin E, B6 og sporstoffet kobber.