Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Bli en bananekspert

Vet du hvor bananene du kjøper kommer fra? Eller når de smaker søtest? Her kommer bananfakta.   

Bli en bananekspert

Det er mye å si om bananen, selv om den er et sjeldent samtaleemne.  For bananen blir ofte spist når alt annet skjer, som en liten livredder – når magen rumler. Så går dagen videre. Men bananen fortjener mer oppmerksomhet enn det.  

Sjekk ut listen under, og bli en bananekspert, du også.    

Spørsmål og svar   

Hvem spiser mest banan?   
Ser vi på statistikken så spiser voksne mellom 18 og 45 år mest banan. Denne gruppen er kanskje aller mest på farten. Men bananer følger oss helt fra starten, og til slutten av livet. Den er noe av det første vi får smake på av fast føde, som babyer. Den er også noe av det siste vi spiser, som eldre mennesker.  

Hvor mye bananer spiser vi i Norge hvert år?   
I Norge spiser hver og en av oss omtrent 16-16,5 kilo bananer hvert året. Det gjør bananen til en superpopulær frukt. Norge er faktisk i verdenstoppen når det kommer til bananspising.   

Når er bananen mest populær?   
Flest liker bananer når de er gule, med litt grønt på.   

Inneholder noen bananer mer sukker enn andre?   
Det stemmer faktisk at noen bananer er søtere enn andre. Dette kommer an på hvor modne de er.   
  
Under modningsprosessen blir nemlig stivelsen i de grønne banene endret til sukker. Dermed inneholder modne bananer mindre vanlig stivelse og resistens stivelse, og mer sukker enn de grønne bananene. Trenger du energi med en gang, spis en moden banan. Hvis du vil at energien skal vare lengre, spis en banan med grønnskjær.

Er banan sunt?   
Bananer er en kilde til kostfiber. Jo grønnere den er, desto mer kostfiber inneholder den. Jo gulere de er, desto mer søtsmak. Bananen er også en flott kilde til kalium og vitamin B6.    

Hvilken type bananer kan kjøpes i Norge?   
Det selges kun en type banan i Norge, og den heter Cavendish. Det er en søt og fyldig banan, som kan nytes rett fra skallet.   

Kan jeg dyrke banan i hagen?  
Nei, dessverre. Bananer trives kun i tropiske strøk.     

Det er også grunnen til at BAMA importerer bananer. Hvis bananene skulle blitt dyrket i Norge måtte man bygd gigantiske drivhus, og brukt mye energi på å holde dem i en perfekt temperatur. Samtidig ville mange bananbønder mistet levebrødet sitt.   

Hvor kommer Cavendish-bananer fra?  
Cavendish-bananer trives i varmen, og dyrkes i det tropiske beltet over hele verden. BAMA får bananer fra 90 forskjellige farmer, i Costa Rica, Ecuador, Panama og den dominikanske Republikk. I disse landene er kvaliteten på bananene skikkelig god.

Hvordan reiser bananer til Norge?   
Bananer reiser til Norge i store skip. Frukten lastes over til feederbåter i Europa, før den fraktes videre til Norge.   

BAMA ser et stort potensialt i å frakte frukt og grønt miljøvennlig. Og sjøfrakt kan være en vinner, dersom skipene leverer på pris og utslippskrav. Noe skipene vi bruker i dag gjør.   

Hvor lang tid tar det å dyrke fram en banan?  
Det tar ni måneder å dyrke frem bananer, med mye håndarbeid og omsorg. Det ligger derfor mye arbeid bak de flotte, gule bananene vi kjøper i Norge.   

Er det sant at det finnes bananmodnerier?   
Ja. Bananene er ikke modne når de kommer til Norge. Vi har derfor laget et eget bananmodneri. Der jobber det tolv personer, og syv av disse er bananmodnere. Bananmodning må overvåkes nøye, og vi har derfor en bananmodner på jobb 365 dager i året.    

Hvordan skrelle bananer enklest mulig?   
Mange skreller bananer ved å knekke dem i stilken, der bananen hang fast i klasen sin. Egentlig er det enklere å åpne dem fra andre siden, ved å klemme lett i tuppen. Prøv selv!  

Er bananen en frukt?   
Bananen kategoriseres ofte som en frukt, men botanisk sett så er den egentlig et bær.   

Hvordan oppbevarer jeg bananene best?   
Det er best å oppbevare bananer i temperaturer mellom 14-16 grader. Gjerne i en plastpose, så hindrer du at bananen tørker ut. Bananer skal aldri oppbevares i kjøleskapet, da blir de grå og taper smak.