Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Norges aller første Kokkespire er kåret

Søndag var det duket for Kokkespire-finale. Fire talentfulle barn møttes til kokkekamp på Sentralen i Oslo, men bare én kunne gå av med seieren.

Norges aller første Kokkespire er kåret

Stella (12) fra Sømna ble kåret til Årets kokkespire, etter en spennende finale. De fire finalistene imponerte et samlet dommerpanel, ledet av Bocuse-kokk og kokkespiregeneral Tom Victor Gausdal. På konkurransemenyen sto norske gulrøtter, hjertesalat, blomkål og kveite. 

Se vinnerretten på bildene under:

Årets kokkespire

Årets kokkespire er en kokkekonkurranse for barn født mellom 2009 og 2011, og ble arrangert for første gang i år. Det kom inn over 100 søknader fra barn som ønsket å bli Årets kokkespire, og av disse valgte Bocuse-akademiet ut 16 kandidater til fire regionale finaler. Det var vinnerne av disse finalene, Vilde Fjeldstad (11) fra Tromsø, Ezginur Kocaguzel (11) fra Stavanger, Stella Vedal Grøttheim (12) fra Sømna og Linea Bertelsen (10) fra Oslo, som fikk plass i finalen søndag 29. august.

– De unge kokkespirene har virkelig imponert meg med deres matglede og engasjement for kokkefaget. Det var et tett løp i finalen og selv om vi bare kunne kåre en vinner, så gjorde alle finalistene en strålende innsats i finalen. Vi trenger flere dyktige kokker i Norge, og konkurranser som dette er en viktig arena for rekruttering, sier Tom Victor Gausdal, Bocuse-kokk og ansvarlig for Årets kokkespire.

Spennende meny

De fire unge finalistene måtte tilberede et måltid bestående av gulrøtter, blomkål og kveite, og minst halvparten av tallerkenen skulle være grønnsaker. Dommerpanelet bestod av Bocuse-kokkene Tom Victor Gausdal og Bent Stiansen, samt mesterkokkene Kristine Hartviksen (Nordics Chefs Associaton), Nina Kristoffersen (Statholdergaarden) og Espen Ramnestedt (Smak).

– Det har vært utrolig gøy å se hvordan de unge kokkene har vist både matglede og matkunnskap på konkurransekjøkkenet. Vi har fått servert smakfulle retter, og vi håper at alle finalistene fortsetter å utvikle talentet sitt og at vi møter dem igjen på både restaurant- og konkurransekjøkkenet igjen om noen år, forteller konkurransedommerne.

Vi heier på Kokkespirer landet over

Konkurransen Årets kokkespire arrangeres av Stiftelsen Norsk Gastronomi, som også står bak Årets kokk og Årets unge kokk, i partnerskap med Bama.

 –  Årets kokkespire er en arena for matglede og synliggjøring av kokkeyrket, noe vi i BAMA er stolte av å bidra til. Det er inspirerende å se barna forvandle våre ferske, norske råvarer til de lekreste retter. Vi er svært imponert over nivået, og ikke minst matkunnskapen. Dette er viktig for å ta gode valg og etablere sunne vaner, sier Rune Flaen, administrerende direktør i BAMA.

Se fullstendig pressemelding her