Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Ny satsning redder snåle grønnsaker

I samarbeid med Matsentralen i Vestfold og Telemark skal flere krokete og snåle grønnsaker bli pakket og spist.

Ny satsning redder snåle grønnsaker

Nå åpner Matsentralen Primær i Larvik, et rykende ferskt konsept– dratt i gang av Matsentralen Norge. Hovedmålet er at mest mulig frukt og grønt, som i dag går til dyrefor, skal brukes til menneskemat. Dette vil BAMA selvsagt bidra til.

Et steg i riktig retning 

–Å halvere matsvinnet er vårt viktigste miljømål, og vi tar utfordringen på alvor, sier Bent Barman Skaare, miljøsjef i BAMA.

Fra 2016 til 2025 skal BAMA kutte 50 prosent av matsvinnet. I dag er vi oppe i et kutt på 28 prosent.

–Det tallet skal bare øke, og derfor er det spesielt bra med nye satsinger som dette, sier Bent.

Førstemann ut

Målet er at det nye prosjektet skal etablere pakkelinjer for grønnsaker i tre matsentraler, i løpet av de to neste årene. Først ut er Matsentralen i Larvik.

–Jeg kan ikke tenke meg noe mer samfunnsnyttig enn dette prosjektet, sier varaordfører i Larvik, Rune Høiseth under åpningen av Matsentralen Primær.

Varaordfører i Larvik, Rune Høiseth erklærer Matsentralen Primær i Larvik for åpnet.

I Larvik har de allerede avtalene klare. Lokale BAMA-leverandører stiller med snåle poteter og gulrøtter. På Lågen potetpakkeri AS skal de hente omtrent 2,5 tonn poteter i uken. Håpet er å kunne pakke løk også etter hvert.

– Vi bor nærmest i et matfat, og tilgangen er veldig til stede her. Jeg er også sikker på at det ikke blir noe problem å dele ut disse varene, legger Høiseth til.

Neste ut er Matsentralen Sør og Matsentralen Oslo.

Frivillig arbeid

På matsentralene landet over jobber det mange frivillige, som gjør en stor innsats for miljøet. De pakker og gir overskuddsmat videre, og gjennomfører prosjekter for å øke bevisstheten rundt matsvinn og fattigdom.

–Jeg er veldig glad for at vi har et så godt samarbeid med en så flott organisasjon. Vi deler det samme miljømålet, og ser resultater, sier Bent.

Han gleder seg til å følge den nye satsningen, og håper BAMA leverer flere og flere overskuddsvarer til Matsentralene i tiden framover.