Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Norsk jordbærproduksjon

BAMAs tilsvar til kritikk fremsatt i Nationen.

Norsk jordbærproduksjon

Norsk jordbærproduksjon og de 60 små og store jordbærprodusentene vi samarbeider med over hele landet er svært viktig for BAMA.

Vi støtter derfor opp under innovasjoner som gir lengre sesong og flere bær gjennom Grofondet. Vi har også i flere år betalt en høyere pris for enkelte sorter. Dette gjør at vi totalt sett betaler en høyere pris til produsent enn det GPS melder som markedspris. Gjennom sesongen betaler vi produsentene fra rundt 40 til 65 kroner pr kurv.

I år hadde vi planlagt å selge 3800 tonn norske jordbær, med den lengste jordbærsesongen noensinne takket være felles innovasjon med produsentene. Dessverre ser det ut til at været, som først var veldig varmt og deretter veldig vått, gjør at vi mottar 1200 tonn mindre. I forståelse med våre produsenter har vi derfor supplert med jordbær fra Sverige og Danmark.

Det er viktig for oss å beholde den gode kvaliteten og unike smaken på norske jordbær, samtidig som vi holder matsvinnet nede. Representanter for jordbærprodusentene, BAMA og butikkene har jevnlig dialog om jordbærenes kvalitetskrav.

Eksempler på krav er nulltoleranse for råte og mugg, samt fremmed smak, lukt, og skader fra skadedyr. Det er derimot mer fleksibilitet når det gjelder avvik som fuktighet, modningsgrad og ytre skader. Kvalitetskravene til jordbær varierer også avhengig av om bærene skal saftes, fryses eller selges ferske i butikk, noe som er forståelig for de fleste.

Å levere bær til gårdsutsalg krever en høyere modningsgrad enn dem som selges i butikk. Disse må plukkes i en tilstand som egner seg for distribusjon og sikrer restholdbarhet hos forbruker, slik at vi unngår matsvinn. Derfor opphørte avtalen vår om leveranser til butikk for 5 år siden, men vi har fortsatt et samarbeid om bær til saft og frys.

Det nevnes en hendelse for flere år tilbake. Med mange bær fraktet i mange biler siden da, er det dessverre ikke mulig for oss å huske denne enkeltepisoden konkret. Vi vil likevel understreke at det ikke er representativt for vår vanlige drift.

Høstingen av jordbær fortsetter, og vi gleder oss til å tilby norske jordbær til lang utpå høsten.Grofondet

Fondet på 100 millioner kroner er opprettet av Gartnerhallen, BAMA og NorgesGruppen. Det gis prosjektfinansiering på ca 10 millioner pr år.