Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Krevende for potet

Det er lav tilgang, og alle importører leter i de samme markedene. – Men vi går ikke tomme, forsikrer Devi Røsand Ahuja, produktsjef for poteter og lagringsgrønnsaker i BAMA.

Krevende for potet

Som de fleste har fått med seg, mistet vi 9000 tonn poteter i fjor på grunn av tørke, regn og flom. Det er allerede helt tomt for melne poteter som Pimpernell og Kerrs Pink, og de siste mandelpotetene selges i butikk denne uken.

Vanskeligst for løsvekt
Lagrene er tomme for norske poteter som selges i løsvekt.

– Det er vanligvis Israel som tar over som opprinnelse for løsvekt når det er tomt for norsk, men i år forventer vi lavere etterspørsel etter disse. Det gjør situasjonen spesielt vanskelig for tilgangen til poteter i løsvekt de kommende ukene, sier Devi.

Vi tilbyr i dag europeiske poteter i løsvekt frem til de nye potetene er klare i Hellas og Spania i månedsskiftet april-mai. Men det finnes begrensede volumer i og med at det er lik situasjon og stor etterspørsel i hele Europa.

Poteter i pose
Pakkeriene i BAMA mangler 5500 tonn poteter. Disse vil i hovedsak erstattes med ferdigpakkede importerte poteter, som i stor grad er det vi klarer å få tak i denne sesongen.

For å dekke de ulike behovene har vi uvanlig mange opprinnelser. Frankrike, Litauen, India, Finland, England, Jordan, Israel, Hellas, Spania og Kypros.

– I år er det virkelig et puslespill å skulle dekke kundenes behov for både løsvekt og pakkede alternativer. Vi har derfor mange ulike opprinnelser tilgjengelige. Noen av dem har vi erfaring med fra før, og andre ikke. Men vil ikke gå tomme for poteter, og krysser samtidig fingrene for en god norsk sesong, sier hun.

 

 

Om varer fra Israel
BAMA handler i tråd med de internasjonalt anerkjente grensene, og følger norske myndigheters til en hver tid gjeldende politikk.

Vi tar ansvar for at varene vi importerer til Norge ikke kommer fra okkuperte områder, noe vi følger opp gjennom personlig besøk til produsentene og pakkeriene vi handler fra, kart og koordinater over produksjonsområder og skriftlige garantier.