Bama

Sukkerinnhold i smoothies

Matkontrollen trekker i programmet torsdag 18. januar frem BAMAs smooties og problemstillinger knyttet til høyt sukkerinnhold, og hvorfor de regnes som 1 av 5 om dagen.

BAMAs ernæringsfysiolog Lise Marie Brandstadmoen svarer slikk på påstandene:

- Alle våre smoothier inneholder kun frukt, juice fra bær, eller puré fra frukt og bær. Vi har ikke tilsatt ekstra sukker eller andre ingredienser. Sukker fra frukt og bær er ikke et helseproblem. Det er tilsetning av raffinert sukker vi oppfordres til å spise mindre av.

Når det gjelder 5 om dagen, tilsvarer en porsjon 100 gram.
- Våre smoothier inneholder 250 gram frukt og bær fra juice og puré. Puré tilsvarer hel vare, altså alt som er en spiselig del av frukten eller bæret. De fleste smoothiene inneholder omtrent halvparten puré og halvparten juice. Vi kunne merket mange av smoothiene med 2 av 5 om dagen, men vi ønsker også å oppfordre forbruker til å spise hel frukt, sier Brandstadmoen.

Om du drikker en av våre smoothies kan du sammenlikne dette med inntak av en frukt og et glass juice. En porsjon på 250 gram passer fint som et mellommåltid på farten eller før aktivitet.

Myndighetene er bekymret for at vi får i oss for lite frukt og bær, og BAMAs smoothier kan gjøre det enklere for forbruker å variere inntaket, slik at de lettere oppfyller målet om 5 om dagen.