Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Alt du må vite om tomatnyheten San Marzano

San Marzano er en helt spesiell tomatsort med masse god smak som passer perfekt til matlagning. Den er ypperlig å bruke i sauser og supper og får en helt unik smak når den varmebehandles. Se våre beste tips og oppskrifter her!

Alt du må vite om tomatnyheten San Marzano

En velkjent tomatsort

San Marzano er en velkjent tomat på middagsbord rundt om i verden, og blir ofte omtalt som Rolls Royce-utgaven av tomater til matlagning. Dette er fordi det er en utrolig smakfull og velbalansert tomat med en helt unik saftighet. Den er derfor også den foretrukne tomatsorten når det kommer til hjemmelaget italiensk tomatsaus.

Aromatisk, velbalansert og saftig

San Marzano-tomater er aromatiske og har et lavere syreinnhold enn andre tomater, som gir en fin og balansert smak. Tomatene har mindre frø enn andre varianter og mer fruktkjøtt, slik at de blir ekstra saftige. Tomatene ligner plommetomater, men er større og mer ovale i formen. På grunn av det tynne skallet og det saftige fruktkjøttet er San Marzano nesten utelukkende brukt som en matlagningstomat.

Ingen pizza uten San Marzano

Tomaten er oppkalt etter regionen de først ble dyrket i, nemlig San Marzano i Italia. San Marzano ligger i nærheten av Napoli, og det tok derfor ikke lang tid før tomaten ble en av hovedingrediensene i en klassisk napolitansk pizza. Den dag i dag sies det at det ikke er mulig å lage en ordentlig napolitansk pizza uten en saus laget av San Marzano-tomater.

En tomatsaus av San Marzano smaker helt fantastisk på en hjemmelaget pizza.

Perfekt til pasta, suppe og sjømat

San Marzano-tomater er utmerket å bruke i pasta, og en klassisk tomatsaus kan serveres til fersk pasta eller brukes i en lasagne eller ragu. Tomatene er også supre som en base for suppe, og gir en søt og fyldig smak. Server de gjerne også til sjømat, enten i en sommerlig pastarett eller ovnsbakt som tilbehør.

Tips!

San Marzano-tomater er også ypperlig å servere på en klassisk bruschetta. Gni inn brødet med litt hvitløk og topp med litt god olivenolje! Da har du en enkel og smakfull forrett!

Slik lager du en klassisk tomatsaus av San Marzano-tomater

  1. Del tomatene i biter og ha de over i en ildfast form.
  2. Ringle over olivenolje og tilsett 2 knuste hvitløksfedd i formen.
  3. Stek i ovnen på 150 grader i ca. 1 ½ time.
  4. Mos tomatene og smak til med salt og pepper. Hvis du har litt basilikum kan du også tilsette det, både tørket og fersk kan brukes.
  5. Server sausen over fersk pasta eller bruk den som base for en hjemmelaget pizza.

Tips!

Tilsetter du litt chiliflak i formen kan du lage en Arribiata-saus, en klassisk italiensk pastasaus som lages på samme måte og består av tomater, hvitløk, tørket chili og olivenolje.

Næringsinnhold

Tomatene er kalorifattige, men rike på kostfiber. I tillegg er den en kilde til vitamin C og betakaroten. Den røde fargen skyldes lykopen, det viktigste plantestoffet i tomater.

Oppbevaring

I likhet med andre tomater er den beste lagringstemperaturen 10–12 grader. Oppbevar gjerne tomatene på kjøkkenbenken, og unngå kjøleskapet. Da mister de sin gode smak og sødme.