Bama

Lær å lage koreanske retter med norsk vri

Bli dratt med inn i en smakfull og trendy verden hvor tradisjonelle koreanske retter, fylt med gode grønnsaker og frukter, møter det norske kjøkken.

Bulgogi, én av de mest kjente koreanske rettene, består av tynne skiver med marinert storfekjøtt som grilles raskt på høy temperatur. Bulgogi er koreanernes svar på taco, men blant annet blir den berømte lefsa byttet ut med salatblader. Se video og oppskrift her.

Gim er en typisk koreansk snacks/siderett. Den består av grillet noriark som er sprø og salte, med smak av sesamolje. Kimchi er nok den retten folk kjenner mest til fra Korea, dette er en av deres nasjonalretter. Kimchi har en pikant smak; en blanding av salt, syrlig og sterkt. Se video og oppskrift her.

Koreansk mat består av mye grønnsaker og felles for de fleste matretter er at du kan variere med dine favorittgrønnsaker. Typiske råvarer er stort de samme vi ser på det norske kjøkken; kinakål, gulrøtter, reddik, chili, brokkoli, sjampinjong og hvitløk, for å nevne noen. 

Mat er kultur i Korea. Tradisjonelle retter som kimchi og bibimbap går flere tusen år tilbake i tid i ulike variasjoner. Sistnevnte er i dag en glimrende måte å bli kvitt restene i kjøleskapet på.

«Årets kokk» og Norges deltaker i Bocuse d’Or, Christian André Pettersen, har utviklet koreanske retter med norsk tilnærming. Bli inspirert, ta med deg matgleden og lag rettene på ditt eget kjøkken.

Bibimbap er fra gammelt av satt sammen av de råvarene man hadde tilgjengelig, så her kan du variere med de grønnsakene du ønsker. Se video og oppskrift her.

Noen basisvarer det kan være lurt å ha når man skal lage koreansk mat

 • Rød og gul løk
  Hvitløk
  Ingefær
  Chili
  Vårløk
  Koriander
  Lime

 • Riseddik
  Soyasaus
  Sesamolje
  Fiskesaus
  Sesamfrø
  Chiliflak
  Chilisaus, som f.eks. Sriracha
  Olivenolje

Patbingsu er en søt og forfriskende dessert som består av knust is toppet med frisk frukt, kondensert melk og kokos. Her er det bare fantasien som setter stopper på hvor fargerik du ønsker å gjøre tallerkenen, tilsett derfor frukt og bær etter ønske og smak. Se video og oppskrift her.

En spicy og frisk agurksalat med koreansk kyllingspyd. Dette er koreansk street food på sitt beste! En enkel rett laget med få ingredienser og spennende smaker. Se video og oppskrift her.

Vandrer du rundt i de koreanske gater, er det umulig å ikke få fart på luktesansene. Her bugner det av street food. Prøv deg på vår spicy og friske agurksalat med kyllingspyd «Oi Muchim med Dak Kkochi».

Seoul er hovedstaden i Sør-Korea. Under Koreakrigen (1950-53) ble byen sterkt ødelagt, men senere gjenoppbygd. I dag får du en blanding av topp moderne storby med en livlig hverdag, og i gamle templer og palasser kan en finne landets historie.  

Skal du ut på et ekte kulinarisk eventyr, er definitivt mathallene verdt et besøk. Her yrer det av liv fra tidlig morgen til sent på kveld hvor du kan få deg et raskt, men minneverdig måltid.

I Korea bor det ca. 76 millioner, fordelt på de to republikkene, Sør- og Nord-Korea. Sør-Korea har et klima som kan minne en om det norske, med stor kontrast mellom vinter og sommer. Middeltemperaturen for januar varierer fra -5 grader til 2 grader lengst i sør. 

Med dampet brokkoli eller brokkolini med koreansk dipsaus, har du enten en enkel snacks eller garnityr til middagen. Se video og oppskrift her.

For å lage koreansk mat, kommer man langt med helt vanlige frukter og grønnsaker som man kan få kjøpt i de fleste matbutikker.