Bama

Hyllest til bananen

Bananskulpturen på taket av Banan-Matthiessens bygning på Filipstad hadde sin store glansperiode fra 1952 og frem til 1994, da bygningen ble revet.

Den ble et landemerke og vakte oppsikt da den ble fjernet. Filipstadbananen ble gjemt, men ikke glemt.

I forbindelse med bananens 100-årsjubileum i 2005 ble skulpturen restaurert og ønsket velkommen til Oslo Bymuseum og deres egen jubileumsutstilling. Høyreist, flombelyst og ”nesten hjemme” vakte bananen igjen stor oppmerksomhet foran Frogner Hovedgård.

Filipstadbananen var til glede for mange og inspirasjon for noen. Spesielt for den verdenskjente popart-kunstneren Claes Oldenburg, som i sin biografi uttalte at akkurat Filipstadbananen inspirerte til kunstformen han ble kjent for på slutten av 60-tallet. Som diplomatsønn bodde kunstneren i sin barndom i Oslo og er i boken avbildet foran Filipstadbygingen.

Veien var derfor kort til Høvikodden Kunstsenter, der Filipstadbananen under en stemningsfull lysseremoni 9. februar 2006, ble avduket av HM dronning Sonja. Skulpturen har igjen skapt oppmerksomhet og gitt en spire av inspirasjon til en popart-utstilling i regi av Høvikodden Kunstsenter.

Året 2005 ble en hyllest til bananen.