Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Enkel tomatsalat

Mini plommetomaten er fast i kjøttet, og egner seg veldig godt til salat. Og kombinerer du tomaten med hurtigsyltet rødløk, fennikel og estragon, får du Christer Rødseths smaksbombe av en tomatsalat.

 • 4 porsjoner
 • 10 minutter
 • Lett

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • 8 stk. mini plommetomat
  • 1 stk. rødløk
  • 2 ss eddik, rødvin
  • 1 ss sukker
  • 1 ss vann
  • oregano*, 8-12 stilker
  • ½ tsk havsalt/flaksalt
  • ½ tsk sort pepper
  • 1 stk. fennikel
  • 1 ss vanlig olivenolje
  • 4 ss pistasjnøtter*
  • estragon*, 2 stilker
  • *ikke næringsberegnet

Rangér denne oppskriften

Rangér denne oppskriften
4,5 /5 av 2 rangeringer

Slik gjør du det

 1. Del tomatene i 4.
 2. Kutt løken i tynne skiver – så tynne du kan!
 3. Varm opp eddik med sukker, vann og oregano slik at sukkeret løser seg opp. Legg løken i og vend det sammen. Sett på lokk og la det hvile et par minutter. Hell så av laken.
 4. Bland løken med tomatene og smak til med flaksalt og pepper.
 5. Skjær fennikelen i tynne skiver, enten med en kniv eller mandolin. Bland med litt olivenolje, og dander på toppen av salaten.
 6. Rist pistasjnøttene kjapt i en stekepanne til de får en lett, gyllen farge, og plukk estragonbladene fra stilken. Dryss dem over salaten.

Tips: 

Har du rester av tomat du ikke får brukt opp? Legg dem i en pose i fryseren, så kan du lage en rask og god tomatsaus eller tomatsuppe på 1-2-3. 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 245,86 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 58,88 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 2,72 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 0,39 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 6,53 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 6,35 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 2,09 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 1,01 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 0,82 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Kalium (K) 306,62 mg (15% *)

Kalium bidrar til nervesystemets og musklenes normale funksjon, det bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk også. Altså: Kalium er "motvekten" til natrium i kroppen når det gjelder blodtrykksregulering. Kaliumsalt er med på å holde blodtrykket normalt, mens for mye natrium kan øke det.