Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Vi går for 8 om dagen

– Vi ønsker å bidra til at de nye norske kostholdsrådene gir befolkningen det aller beste utgangspunktet for god helse, sier Lise Brandstadmoen, klinisk ernæringsfysiolog i BAMA.

Vi går for 8 om dagen

For det er inntak av minst 800 gram frukt, bær og grønnsaker per dag som gir den største positive helseeffekten, viser de nye nordiske ernæringsrådene (NNR 2023).

– En gjennomsnittlig nordmann spiser i underkant av 3 om dagen. Det er altfor lite. Vi trenger et skikkelig løft for å få folk til å spise mer frukt, bær og grønnsaker. De nye norske kostholdsrådene bør gi oss det aller beste utgangspunktet for god helse. Derfor bør befolkningen få råd om å spise minst 8 om dagen, sier hun.

Det betyr at frukt og grønt må få større plass i et sunt og sykdomsforebyggende kosthold.

– Inkluder frukt og grønt i alle dagens måltider og mellommåltider, og start med frokosten. Da kommer du i mål, sier Brandstadmoen (se tips nederst i saken).

For voksne er 1 om dagen 100 gram. For barn er det ca. en håndfull av barnets egnes hender. Med 100 gram menes en middels stor frukt eller grønnsak, for eksempel et eple, en banan eller gulrot, en halv kopp grønnsaker, frukt eller bær.

Juice og smoothie bør også være en del av de 8 om dagen, men bør begrenses til ett glass, og det totale inntaket bør være variert, altså inkludere både frukt, grønt og bær.

Bedre kosthold, bedre folkehelse
I disse dager inviterer Helsedirektoratet en rekke aktører innenfor mat og helse til rådslag i forbindelse med revideringen av de norske kostholdsrådene, som skal være klar til høsten. I den forbindelse anbefaler BAMA at kostholdsrådene går fra 5 til 8 om dagen.

For vi kan gjøre mye selv.

– Vi vet at et dårlig kosthold med mye mettet fett, salt og sukker forårsaker eller bidrar til sykelighet og for tidlig død for alvorlige ikke-smittsomme sykdommer, som hjerteinfarkt, diabetes type 2 og flere kreftformer. Det øker også risikoen for blant annet høyt blodtrykk og overvekt, sier hun.

Drahjelp
Noen trenger litt ekstra hjelp for å komme nærmere målet.

– Fruktjuice inneholder en rekke av de samme næringsstoffene som frukt. For noen kan en moderat mengde være verdifull drahjelp for å øke det daglige inntaket av frukt, grønt og bær, sier hun.

På "8 om dagen" har vi samlet en rekke gode tips til hvordan du enkelt kan øke det daglige inntaket av frukt og grønt.