Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

8 om dagen – Hverdagstipset som gjør det mulig

Nordmenn spiser allerede for lite frukt og grønt, og nå kan anbefalingene gå fra «5» til «8 om dagen». Tipsene under hjelper deg i mål!

– Om du synes «8 om dagen» høres mye ut, er du ikke alene. Det er likevel enklere å nå enn du kanskje tror, sier Lise Brandstadmoen, klinisk ernæringsfysiolog og leder for Helse og ernæring i BAMA.

Hun ønsker å hjelpe oss med å gjøre det lettere å øke frukt- og grøntinntaket.

– Gaper du over for mye på en gang, blir det vanskelig. Brekker du det ned og tar måltid for måltid, har de aller fleste ha gode muligheter til å spise mer grønt i løpet av en dag. Så mye at du faktisk kan klare «8 om dagen», forklarer Lise.


Les også: Vi går for 8 om dagen 

«8 om dagen» – måltid for måltid

Ernæringsfysiologen mener nøkkelen til å lykkes er å spise mer frukt og grønt gjennom dagen. I dag spiser de fleste mest grønt til middag. Det er vanskelig å få inn «8 om dagen» i ett måltid, men spiser man jevnt og trutt gjennom dagen vil de aller fleste lykkes.

– Begynn med frokosten. Tar du en frukt ved siden av brødskivene eller topper frokostblandingen med oppkuttet frukt, er du godt i gang. Drikker du et lite glass juice eller smoothie ved siden av, har du «2» før du er ute av døra. Snakk om god start på dagen, sier Lise, og påpeker at frukt og grønt også egner seg godt som mellommåltider.

Om du spiser brødskiver til lunsj, anbefaler Lise å toppe med salat, agurk, tomat eller paprika. Ikke bare ser skivene bedre ute, de smaker også bedre. I tillegg er du enda nærmere «8 om dagen».

Er du så heldig at du spiser lunsj et sted med varmmat, velg godt med grønnsaker som tilbehør.

– Mange er flinke til å spise grønt til middag. Derfor er det ikke store grep som må tas før vi kan ta det et hakk videre. Tenk halvparten grønt på middagstallerkenen. Da får du kjapt «2» eller «3» til, sier hun.

– Om dagens siste måltid er yoghurt med bær eller oppskåret frukt, har du faktisk klart «8 om dagen». Tar man det måltid for måltid, er det fullt mulig, slår Lise fast.

Hvorfor spise «8 om dagen»?

Det er mange fordeler ved å ha et kosthold med mye frukt og grønt:

  • Forbedret fordøyelse: Fiber i frukt og grønnsaker fremmer god tarmhelse.
  • Vektkontroll: De fleste typer frukt og grønnsaker har lavt kaloriinnhold, men er høye i fiber og vann, noe som bidrar til en god følelse av metthet.
  • Næringsinntak: Frukt og grønt tilbyr en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter som er essensielle for kroppens funksjon.

Ifølge helsemyndighetene forebygger også frukt, bær og grønnsaker livsstilssykdommer som overvekt, diabetes type 2, hjertesykdom og visse kreftformer.

3 tips for «8 om dagen»

  1. Ta måltid for måltid: Spis jevnt og trutt gjennom dagen – da blir det enklere.
  2. Snacking: Velg frukt og grønt som mellommåltider og snacks.
  3. Planlegg måltidene: Legg en plan for hva du skal spise, hvordan du skal inkludere frukt og grønt og sørg for at du har råvarene du trenger.

Hvor mye er egentlig «1» om dagen?

«1» om dagen tilsvarer 100 gram for voksne. For barn regner vi omtrent en håndfull av barnets egen hender. Dersom du synes 100 gram er vanskelig å forholde seg til, kan du tenke følgende:

  • En middels stor frukt eller grønnsak (et eple, en banan eller en gulrot)
  • En halv kopp med grønnsaker, bær eller frukt
  • En hel kopp med grønne bladgrønnsaker
  • Ett lite glass med juice eller smoothie

Les BAMAs pressemelding: Vi går for 8 om dagen