Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Barn, kost og helse

All mat og drikke som barnet får i seg, brukes til å vedlikeholde kroppen, og til å la kroppen vokse og utvikle seg videre.

Barn, kost og helse

Barnet bygger hele tiden nytt vev – og det gjelder alt fra muskler og skjelett til hjerne, nervesystem og immunsystem. Næringen brukes også til at barnet kan være i fysisk aktivitet der lek og moro blir til læring og kunnskap. Dermed blir det kjempeviktig at alle de riktige byggesteinene til stede idet kroppen trenger dem til vekst eller vedlikehold.

Vårt ansvar

Det er vårt ansvar som voksne å handle inn og servere en sunn og variert kost. Det innebærer også å ta de tøffe valgene i butikken, når sukkersøte matvarer frister fra alle hyller, og barnet ditt hyler og vil ha bolle. Det er lett å gi seg, og være «grei». Men det lønner seg ikke på lang sikt. Det er i barneårene at de gode matvanene legges, og de utvikles som følge av et fint samspill mellom foreldre og barn.

Tilby barna de sunne alternativene

Når det gjelder mat, er faktisk barnas eneste oppgave å spise seg mett på et utvalg av den maten vi tilbyr. Så lenge vi tilbyr sunn kost, vil også det barnet velger å spise, være sunt, enda så ensidig det innimellom blir. Matlyst og appetitt går litt i bølger og daler. Om du holder deg til helsedirektoratets råd for et sunt kosthold for barn, vil barnet ditt ha det beste utgangspunktet for god helse nå og i fremtiden.

Tips:

  • Server minst fem porsjoner grønnsaker og frukt om dagen. For barn er en porsjon det de får plass til i neven.
  • Kokte eller bakte poteter er fin middagsmat. Kokte poteter most i saus, med fiskeboller eller kjøttkaker er en slager for mange barn dersom hovedretten ikke faller i smak.
  • Velg grove kornprodukter, både i brødhyllen, blant pastaene og i form av brun ris.
  • Velg magre melkeprodukter, det anbefaler helsemyndighetene. Ca. en halv liter melk inkl. yoghurt er passe for de fleste barn. Velg fortrinnsvis usukrede produkter.
  • Norske barn spiser generelt mindre fisk enn anbefalt. Bruk fisk som middag og pålegg. Rene fiskefileter er mer næringsrike enn fiskeboller, fiskepinner og fiskepudding.
  • Velg rene, magre kjøttprodukter, for eksempel kylling, karbonadedeig eller skinke.
  • Det blir lett for mye tilsatt sukker i kosten til norske barn. Spar saft, kaker, boller, søtsaker, godteri, svært søte frokostblandinger og andre kilder til sukker til lørdagen.
  • Mellom måltidene er vann den beste tørstedrikken, gjerne smaksatt med revet eple, agurkskiver eller mynteblader.