Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Allergisk mot frukt og grønt

Mange kjenner at de reagerer på mat på en eller annen måte. Dette kan gi seg utslag i magevondt, diaré, pustebesvær, hovne øyne, snue, forverret eksem og andre reaksjoner.

Allergisk mot frukt og grønt

Hvorvidt det dreier seg om allergi, intoleranse eller annet bør en lege undersøke . Er det allergi, er det helt avgjørende å kutte ut matvaren fra kostholdet. Er det en intoleranse, kan små mengder av matvaren ofte tolereres, mens større mengder gir plager. 

Små barn

Hos små barn er allergi mot melk, egg, fisk, nøtter, skalldyr og belgfrukter (erter, peanøtter, bønner, soya, lupin og linser) vanligst. Mange av disse plagene vokser barnet av seg, gjerne før 7-årsalderen. Har barnet ditt eksem, kan det også få ikke-allergiske overfølsomhetsreaksjoner overfor sitrusfrukter, jordbær og tomater. Disse matvarene er såkalt histaminfrigjørende og kan få huden til å rødme, for eksempel rundt munnen. Reaksjonene er mengdeavhengige og fører oftest til kløe og at eksemet blir hissigere. Men mat kan aldri forårsake eksem.

Større barn og voksne

Hos eldre barn og voksne er allergi mot nøtter (peanøtter, hasselnøtter og mandler), rå gulrot, epler, pærer og andre steinfrukter og skalldyr det vanligste. Uansett hva det er du ikke tåler, er det eneste som hjelper, å kutte det ut fra kosten. Det er også viktig bare å kutte ut mat du er helt sikker på at gir reaksjon. Et for snevert kosthold kan lett føre til spiseproblemer og under- eller feilernæring. Få eksperthjelp fra en klinisk ernæringsfysiolog eller en allergilege.