Fruktosemalabsorpsjon | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Fruktosemalabsorpsjon

Fruktose, eller fruktsukker, er et naturlig forekommende sukker i både frukt og bær. Vanlig hvitt sukker inneholder også fruktose.

Har du et nedsatt opptak av fruktose i tarmen, en såkalt fruktosemalabsorpsjon, kan du få hodepine, uvelbefinnende og utmattelse, magevondt og diaré når du får i deg mye sukker.

Fruktose er et sukker som forekommer i frukt, bær og i hvitt bordsukker.

Hvitt bordsukker består av to sukkere; fruktose og glukose, som er satt sammen til et litt større molekyl, sukrose. I fordøyelsen deles sukrose til sine to enkelte bestanddeler før det blir tatt opp i tarmen. Noen av oss er ekstra følsomme for kostens innhold av fruktose, enten det kommer fra frukt, bær eller sukrose.

Heldigvis kan du som har fruktosemalabsorpsjon ofte klare deg med å spise fruktoseredusert, som betyr at du tåler små mengder, men ikke så mye av gangen. De fleste tåler frukt med mindre enn halvannen prosent fruktose.

Bruk næringsrike grønnsaker for å bedre inntaket av vitamin C, mineraler og andre aktive stoffer dersom det er få frukter du tåler.

Frukt med lite fruktose:

  • Ananas
  • Aprikos
  • Fersken
  • Honningmelon
  • Nettmelon
  • Plommer
  • Mandarin
  • Spis dem hele, ikke drikk dem som juice eller saft.