Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Lavkarbo med frukt og grønt

Visste du at også grønnsaker og bær hører med i et lavkarbo-kosthold – og at du ikke trenger gi opp poteten helt?

Lavkarbo med frukt og grønt

Det finnes et utall ulike lavkarbodietter å velge mellom, og vi skal ikke gi oss inn på en diskusjon om hvilken som er best. Det får du avgjøre selv. Men det er viktig at vi ikke glemmer at plantekost, spesielt bladgrønnsaker og bær, har en sentral rolle i alle lavkarbodietter. Grønnsaker og bær gir deg vitaminer, mineraler og andre aktive plantestoffer som du ikke får fra andre matvarer. Her gir vi deg de beste tipsene for å inkludere grønnsaker og bær i et lavkarbokosthold. 

Bladgrønnsaker
Alle typer grønnsaker som vokser over jorden er lov å spise når du følger et lavkarbokosthold. Ja, ikke bare lov, men viktig. I flere av lavkarbodiettene er bladgrønnsaker selve fundamentet i kostholdet. Her er et knippe du bør bli bedre kjent med: 

Spiser du disse regelmessig, får du i deg vitamin A, folat, vitamin C, vitamin K, jern, kalium, kalsium og kostfiber.

Andre grønnsaker
Det er også andre grønnsaker du kan kose deg med når du følger et kosthold med lite karbohydrater, og det er de fete grønnsakene: oliven og avokado ligger på rundt 0,5 g karbohydrater per 100 g. Disse gir rikelig med umettet fett. 

Frukt og bær
Det gjør seg med litt naturlig søtsmak og friskhet i maten, og frukt og bær inneholder en rekke nyttige stoffer du trenger tilførsel av hver dag. Rabarbra, lime, sitron og bringebær er definitivt lavkarbo, med fra 0,7 til 3,2 g karbohydrat per 100 g vare.

Mange lavkarbodietter råder også til regelmessig bruk av cantaloupemelon, bjørnebær og jordbær fordi de inneholder lite karbohydrater (4-6,6 g/100 g) og mye kostfiber. 

Poteter
Kokte poteter som du avkjøler, får en annen kjemisk struktur enn når de er varme. En del av stivelsen går over til et fiberliknende stoff som ikke er fordøyelig for oss (resistent stivelse). Dermed vil kalde, kokte poteter ha et mye lavere karbohydratinnhold enn varme. Spis dem med skallet på og olje og eddik over, så er blodsukkerpåvirkningen enda mindre!