Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Bli mett av vegetarmat!

Det er mange som ønsker å spise plantebasert, men som opplever å ikke bli mett av vegetarmat. Hvorfor er det slik, og hva kan man spise for å bli mett av vegetarmat? Lise Marie Brandstadmoen er klinisk ernæringsfysiolog i BAMA og gir deg sine tips i denne artikkelen.

Bli mett av vegetarmat!

Det er kalorier som metter  

Grunnen til at du ikke opplever å bli mett av vegetariske retter, kan rett og slett være så enkelt som at du får i deg mindre kalorier. Vegetarretter inneholder nemlig ofte færre kalorier enn kjøttretter, og det er hovedsakelig kalorier som gjør deg mett. 
 
Et velbalansert middagsmåltid bør inneholde fett, protein og karbohydrater. Av disse er det protein som gir mest metthet i forhold til antall kalorier, og komplekse karbohydrater, som kostfiber, gir mer metthet enn sukker. Derfor kan det være smart å rette oppmerksomheten mot matvarer med protein og kostfiber om du ikke opplever å bli mett av vegetarmat.   

 
Protein gir metthetsfølelse  

Belgvekster som bønner, linser og erter, og produkter av bønner som tofu, har et høyt innhold av næringsstoffer som protein, kostfiber, mineraler og sporstoffer. Derfor er de gode valg i et vegetarisk kosthold. Du kan lese mer om hvorfor du bør spise belgvekster her (lenke til artikkel: Hva kan vi erstatte kjøtt med). I et vegetarisk kosthold som inkluderer meieriprodukter, vil melk, ost og andre meieriprodukter også bidra med protein. Velg varianter med lite fett. Egg er også en god proteinkilde om man spiser det.   

 
Velg produkter med kostfiber  
 
Grønnsaker er som regel en god kilde til kostfiber, men pass på at du ikke koker dem i hjel! Det er bra med litt tyggemotstand. Dessuten bevares flere næringsstoffer når ikke grønnsakene er kokt helt myke.  
 
Gulrot, løk og brokkoli er næringsrike og ofte rimelige grønnsaker som passer fint til mange retter. Grønnsaker kan varmebehandles ved koking, ovnssteking, woking eller spises rå i hele biter, i form av råkost eller i salater.   

Korn og fullkornsprodukter er viktige kilder til vitaminer, mineraler, karbohydrat, protein og fiber i kosten. Grovt brød, grove rundstykker, kornblanding og havregrøt bør også inngå i kostholdet.   

Få i deg det sunne fettet 
 
Noe annet du bør spise mer av, om du opplever å ikke bli mett av vegetar, er nøtter og frø. Disse er nemlig svært næringsrike og har et høyt innhold av kostfiber, vitaminer, mineraler, protein og sunt fett.  Om man skal gå ned på veldig detaljnivå, så kan omega-3-fettsyren alfalinolensyre omdannes til den langkjedede omega-3-fettsyren DHA, som har positive helseeffekter. Enklere sagt; Nøtter og frø er bra for kroppen! Kilder til alfalinolensyre er valnøtter, gresskarfrø-, raps-, linfrø- og soyaolje. Andre verdifulle nøtter og frø er hasselnøtter, mandler, solsikkekjerner, sesamfrø og chiafrø.  

Gå for mat som må tygges  
 
Et annet tips for å få større metthetsfølelse, er å velge matvarer med mye struktur og som har behov for mest mulig tygging. Å tygge kan nemlig i seg selv gi metthetsfølelse! Store biter med mat som kommer ned i magesekken kan også forlenge fordøyelsen og gjøre deg mett lenger. 

Om du ikke blir mett av vegetar, spis mer av dette:

Avokado  
Nøtter, mandler og kjerner  
Nøtteposteier  
Bønner eller bønnepostei, som hummus  
Mandel- eller sesamtofu  
Hele oliven eller olivenpate  
Soyaost  
Grove kornprodukter, som havregrøt, brød og knekkebrød  
Linser  
Kikerter  
Grove myslirundstykker med nøtter, frø og tørket frukt  
Magre meieriprodukter, som cottage cheese  
Egg  

Oppskriftsliste: Vegetar