Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Hold deg hydrert med frukt og grønnsaker

Hver dag skiller du ut rundt to liter vann, primært via urin og pust, og mer dersom du er fysisk aktiv.

Hold deg hydrert med frukt og grønnsaker

Hvis du ikke erstatter det vannet du bruker, kan du få for lite vann i kroppen. Dette kalles dehydrering eller uttørring og kan være både ubehagelig og uheldig.

Voksne menn består av ca. 60 % vann, mens kvinner har ca. 50 % vann i kroppen. Det skyldes at menn generelt har mer muskler enn kvinner, og det er mer vann i muskelvev enn i fettvev. Det er svært viktig at ikke andelen vann synker. Selv et væsketap på 2 % betyr 10 % dårligere ytelse fysisk.

Væskens viktigste oppgaver er å:

  • Frakte stoffer i blodet og i andre kroppsvæsker
  • Regulere temperaturen i kroppen
  • Delta i oppbyggingen av celler og vev 

Økt behov

Noen dager er behovet for væske større enn normalt. Dersom du trener eller driver med annen aktivitet som gjør at du svetter, bør du innta ekstra væske for å erstatte det du har svettet ut. Dette må du erstatte for å unngå komplikasjoner. Selv om det kjennes deilig å leske strupen med cola, øl, kaffe eller te, så vil du ikke komme i væskebalanse med dem. Koffein- og alkoholholdige drikker er mildt vanndrivende og kan forstyrre den naturlige urinproduksjonsrytmen.

Hold prestasjonen oppe

Det er helt avgjørende at du har en tilfredsstillende væske- og saltbalanse for å kunne opprettholde prestasjonsevnen. Spesielt viktig er det på treningsøkter som varer mer enn en halv time. Dersom du ikke får i deg nok væske, vil blodvolumet synke. Dette fører til at hjertet får redusert pumpekapasitet. Når hjertet ikke får pumpet nok blod ut til de arbeidende cellene i musklene dine, får ikke disse nok oksygen til å opprettholde aktiviteten. Du får heller ikke fraktet vekk avfallsstoffer som dannes mens musklene arbeider, og kroppstemperaturen øker.

Dersom du ønsker å opprettholde prestasjonsevnen, er du nødt til å drikke lenge før tørstfølelsen oppstår. Under langvarige fysiske anstrengelser bør du drikke halvannen desiliter væske omtrent hvert tjuende minutt. Begynn å drikke allerede under oppvarmingen. Drikken bør inneholde litt salt og sukker, det gjør at tarmen lettere suger opp væsken. 

Gode tips til å få i deg mer væske:

  • Smoothie før trening
  • 50-50 blanding av juice og vann under trening
  • Piff opp vanlig vann med friske urter, agurkskiver, jordbær eller sitrusskiver og ha på flaske
  • Spis væske: Agurk, vannmelon, honningmelon, cantaloupemelon, appelsin, klementin, grapefrukt, ugli og sweetie er eksempler på væskerike, smakfulle frukter og grønnsaker som kan bidra mye i det daglige væskeinntaket. Bruk dem aktivt!