Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Kall det kale!

Grønnkål, svartkål og rosettkål/flower sprout. Vi kunne skrevet en hel bok om alle de fortreffelige sidene ved kale - og her er en kort oppsummering!

Kall det kale!

Hva er kale?

Kjært barn har mange navn, sies det. Og «kale» er den engelske betegnelsen på bladkål – de av kålsortene som vokser med løse blader, ikke blader samlet i et hode, slik som hodekål. Grønnkål, rød grønnkål, svartkål og rosettkål hører til kalefamilien. Mens grønnkålen har lange tradisjoner som sunn vintergrønnsak i Norge, er svartkålen mer vanlig i Italia – og rosettkål er en ny sort med stort potensiale, siden den smaker så utrolig godt.

 

Grønnkål

Grønnkål er en robust grønn bladgrønnsak som er i familie med brokkoli, rosenkål, blomkål og vanlig kål. Mange tenker på grønnkål som en vintergrønnsak, men det er mulig å få tak i den hele året. Grønnkålen er gjerne lettest å få tak i rett før influensasesongen og mørketiden setter inn for fullt.

Slik bruker du grønnkål:

Grønnkålen beholder alle sine næringsstoffer når du spiser den rå. Bruk den i salat, smoothie eller som garnityr. Dampet i supper, wok og gryteretter. Lag stuet grønnkål til søndagssteken, eller ha den i lasagnen – eller hvorfor ikke lage supre grønnkålchips til kveldskosen?

Rød grønnkål

Rødbladet grønnkål er ordentlig vakre planter, og som andre grønnkål er den full av næringsstoffer. Smaken og bruken er som vanlig grønn grønnkål.

 

Svartkål

Denne kålsorten har mørkegrønne blader som heller mot det svarte. Bladene minner om løvetannens i fasongen, de er lange og smale. Svartkål er mye brukt i Italia, der kålen heter cavolo nero. Generasjoner av italienerne har satt pris på cavolo nero som en allsidig, velsmakende grønnsak.

Slik bruker du svartkål:

Kålen egner seg som bladmiks i salat sammen med for eksempel hjertesalat, romamosalat, isberg, ruccula eller endive. I supper og stuinger eller som tilbehør til middagen til avveksling fra blomkål, brokkoli eller spinat. Og det er supert å ha svartkål i smoothien sammen med blåbær og banan – suksessdrikk, selv for ungene!

 

Rosettkål/Flower Sprout

Rosettkål er en bitte liten, lillagrønn bladgrønnsak som er en krysning av grønnkål og rosenkål. Rosettkål er nå kun tilgjengelig på senhøsten og vinteren.

Les mer om produktene her: