Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Knuser bananmyten!

Den gule frukten er elsket av mange, mislikt av noen og sammenliknes både med drikker og matvarer med mye tilsatt sukker. Men er bananen bare en sukkerbombe? Den påstanden kunne ikke vært mer feil!

Knuser bananmyten!

La oss starte med det åpenbare. For ja, det stemmer at banan tilhører den fruktgruppa med høyest sukker – og energiinnhold. Vi vet jo at sukker er noe vi bør spise mindre av, så da er det vel bare å legge bort bananen for godt? Nei, det er faktisk ikke så enkelt.  

Det sukkeret vi bør unngå er først og fremst det som vi finner i matvarer som er tilsatt sukker.  

Bananer, andre frukttyper og bær tilhører ikke den kategorien. Frukt og bær har nemlig et naturlig sukkerinnhold, i tillegg til en rekke andre viktige næringsstoffer. Derfor anbefales det å øke fruktinntaket, og det er det flere gode grunner til! 

Bananen tilbyr nemlig en pakke med mange næringsstoffer som kroppen har godt av. En banan gir hele 31 % av anbefalt daglig inntak av vitamin B6, 15 % av anbefalt mengde vitamin C, 13 % av anbefalt mengde kalium og 11 % av anbefalt mengde magnesium. Og selv om bananen er høy på energi, så gir den faktisk kun 5 % av vårt daglige energibehov* 
 
Det sukkeret du får i deg fra en søt og god banan bidrar dermed til mye positivt! 


 
Som en del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar vitamin B6 til å redusere trøtthet og slitenhet, i tillegg til et normalt immunforsvar. Uten om det, er det også kostfiber i banan, som vi er anbefalt å spise mye mer av.  
 
Så neste gang noen påstår at bananen din er en sukkerbombe,  kan du gi dem forskningsbasert fakta på at den påstanden er feil!  

 

 

*Beregningene er gjort på kvinne 31-60 år.  

Kilde: Helsedirektoratets kostholdsplanlegger.