Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Roten til alt godt

Rotgrønnsaker er generelt stivelsesrike, og mange av dem inneholder mye kostfiber i tillegg. Gjennom tidene har rotgrønnsaker vært kjent for sitt innhold av C-vitamin, men rotgrønnsakene våre inneholder så mye mer.

Roten til alt godt

Selleriroten er rik på kostfiber. Den er rik på B-vitaminet folat og er en kilde til C-vitamin. 

Rødbeten er rik på kostfiber og B-vitaminet folat, og du får også litt kalium fra den. Den flotte fargen skyldes en kombinasjon av lillafarge (betacyanin) og gulfarge (betaxantin) og gjør rødbeten til en god kilde til andre aktive plantestoffer. 

Gulrøtter er en ypperlig A-vitamin kilde. A-vitaminet er ikke ferdigdannet, men i form av betakaroten. Kroppen omdanner betakarotenet til aktivt A-vitamin ved behov. Spiser du riktig mye betakaroten, kan du oppnå en fin, gyllen farge på huden – nesten som du har vært i solen! 

Analyser av gulrøtter viser at kokte gulrøtter gir deg mer betakaroten enn rå gulrøtter. Så liker du gulrøtter best kokt, kan du fortsette å spise dette med god samvittighet. 

Kålrot kalles gjerne Nordens appelsin på grunn av at den er en fin kilde til vitamin C. Denne gule knollen var særlig viktig før i tiden da den var en av de få kildene vi hadde til C-vitamin gjennom vinteren.