Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Betakaroten, hva er det?

Betakaroten er et spennende stoff som hører til i gruppen karotenoider.

Betakaroten, hva er det?

Karotenoider er en gruppe fettløselige røde, gule og oransje fargestoffer som naturlig finnes i en hel del planter. Noen av disse stoffene kan omdannes til aktivt vitamin A i kroppen, såkalt retinol. Betakaroten er det kraftigste forstadiet til vitamin A i mat, men det må likevel hele 12 mikrogram betakaroten til for å omdannes til 1 mikrogram aktivt vitamin A. Karotenene kryptoxanthin og alfakaroten har bare halvparten av vitamin A-aktiviteten til betakaroten. Andre karotenoider som lykopen, lutein og zeaxanthin kan ikke omdannes til vitamin A i det hele tatt.

Du finner karotenoider i fargesterke frukter og grønnsaker, også de mørkegrønne, der ligger karotenoidene gjemt mellom det grønne klorofyllet. Gulrot, søtpotet, brokkoli, spinat og papaya er spesielt rike på betakaroten.

Når betakaroten er omdannet til vitamin A, bidrar det til å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn. Vitamin A hjelper også immunforsvaret og spiller en rolle i celledelingsprosessen.  

Av det du spiser av betakaroten og de andre karotenene, blir ca. 50 % tatt opp fra tarmen. Vil du bedre opptaket? Da bør du benytte deg av at karotenene er fettløselige. Ha litt god olje over de dampede gulrøttene, eller hva med en liten dæsj smør i en bakt søtpotet?