Bama

Kall det kale!

Grønnkål, svartkål og flower sprout. Vi kunne skrevet en hel bok om alle de fortreffelige sidene ved kale - og her er en kort oppsummering!

Hva er kale?

Kjært barn har mange navn, sies det. Og «kale» er den engelske betegnelsen på bladkål – de av kålsortene som vokser med løse blader, ikke blader samlet i et hode, slik som hodekål. Grønnkål, rød grønnkål, svartkål og flower sprout hører til kalefamilien. Mens grønnkålen har lange tradisjoner som sunn vintergrønnsak i Norge, er svartkålen mer vanlig i Italia – og flower sprout er en ny sort med stort potensiale, siden den smaker så utrolig godt.

Grønnkål

Grønnkål er en robust grønn bladgrønnsak som er i familie med brokkoli, rosenkål, blomkål og vanlig kål. Den er en supergrønnsak – det vil si – full av vitaminer, mineraler, kostfiber, andre helsebringende plantestoffer – og samtidig fattig på kalorier. Mange tenker på grønnkål som en vintergrønnsak, men det er mulig å få tak i den hele året. Grønnkålen er gjerne lettest å få tak i rett før influensasesongen og mørketiden setter inn for fullt. Spis mye grønnkål, så styrker du immunforsvaret ditt naturlig og bevarer ditt gode humør inn i vintermørket!

Slik bruker du grønnkål:

Grønnkålen beholder alle sine flotte næringsstoffer når du spiser den rå. Bruk den i salat, smoothie eller som garnityr. Dampet i supper, wok og gryteretter. Lag stuet grønnkål til søndagssteken, eller ha den i lasagnen – eller hvorfor ikke lage supre grønnkålchips til kveldskosen?

Rød grønnkål

Rødbladet grønnkål er ordentlig vakre planter, og som andre grønnkål er den full av næringsstoffer. Smaken og bruken er som vanlig grønn grønnkål.

Svartkål

Denne kålsorten har mørkegrønne blader som heller mot det svarte. Bladene minner om løvetannens i fasongen, de er lange og smale. Svartkål er mye brukt i Italia, der kålen heter cavolo nero. Generasjoner av italienerne har satt pris på cavolo nero som en allsidig, velsmakende grønnsak. Generelt er det slik at jo mørkere grønnsaken er, desto mer antioksidanter er det i den. Det er tusenvis av andre aktive stoffer i svartkål, som også er med på å gjøre dette til en supergrønnsak.

Slik bruker du svartkål:

Kålen egner seg som bladmiks i salat sammen med for eksempel hjertesalat, romamosalat, isberg, ruccula eller endive. I supper og stuinger eller som tilbehør til middagen til avveksling fra blomkål, brokkoli eller spinat. Og det er supert å ha svartkål i smoothien sammen med blåbær og banan – suksessdrikk, selv for ungene!

Flower sprout

Flower sprout er en bitte liten, lillagrønn bladgrønnsak som er en krysning av grønnkål og rosenkål. Med slike «foreldre» er det ikke rart at de er fulle av vitaminer, mineraler, kostfiber og andre helsebringende plantestoffer. Flower sprout er nå kun tilgjengelig på senhøsten og