Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Nordmenn spiser stadig mindre frukt og grønt

Du tror du er flink, men det er du ikke. Det kommer nemlig frem i fersk nasjonal undersøkelse.* Både andelen som klarer 5 + om dagen og snittet for antall porsjoner fortsetter å gå ned, til tross for at helse og livsstil er i vinden som aldri før.

Kun 1 av 5 nordmenn får i seg 5 om dagen, og like mange spiser mindre enn 1 porsjon per dag. Forbruket fortsatte å gå ned under pandemien. Nå er vi forhåpentlig på vei mot lysere (og sunnere?) tider. Kanskje på tide å ta i et tak?

Sakker akterut

Over hele Europa gjøres det en innsats for å øke inntaket av frukt og grønt. Storbritannia og Finland har kraftig vekst og drar fra skandinaviske land som Norge og Sverige.

Det er faktisk superlett å få i seg 5 om dagen. Du knasker bare frukt og grønt der du er, mens du gjør det du skal.

Andelen som spiser minst 5 porsjoner frukt/bær eller grønnsaker per dag

bamagraf1.svg

Snitt – daglig forbruk av frukt/bær og grønnsaker

bamagraf2.svg

Her er et eksempel på en fruktbar dag:

Et glass juice til frokost, en gulrot etter lunsj, en banan etter trening, grønnsaker på middagstallerkenen og hva med litt bær til dessert? Tenk deg at en porsjon er en håndfull eller 100 g.

Synes du fortsatt det er litt vanskelig, kan vår visuelle guide være til hjelp og inspirasjon.

Vil ha mer norsk

Hele 18% oppgir at de i løpet av pandemien har blitt mer opptatt av lokal mat. Folk vil ha norske råvarer. Mai til oktober er norsk sesong. Da er norskandelen på over 80 prosent, med mange spennende produkter i butikken. Om vinteren går det i poteter, beter, rotgrønnsaker og kål – altså produkter som tåler lagring.

Her kan du se sesongkalenderen vår

* 5 a Day Europe, utført av Kantar på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt, med 3000 respondenter i Norge.