Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

5 om dagen

5 om dagen på din måte!

Oppfordringen til å spise "5 om dagen" handler om smak, nytelse, helse og glede. Det er ikke én enkelt frukt, bær eller grønnsak som er den ultimate "alt-i-ett-matvaren". Hvilke frukter og grønnsaker det er, det velger du selv!

Vårt tips er å velge ting du liker. Hvis du ikke lager mye mat med grønnsaker i dag, så starter du med noe du kan og utvider repertoaret etter hvert. Du trenger ikke å prøve en ny oppskrift hver dag. 

Husk at alle monner drar – to paprikaringer på osteskiva er topp på alle måter. Det samme er agurkskiver på leverposteien, eller salatblader, avokado og tomat på burger. Dagen din er full av muligheter!

Bare 1 av 5 spiser «5 om dagen»

Nasjonale kostundersøkelser viser at både barn og voksne i snitt kun spiser tre porsjon frukt, bær og grønnsaker om dagen, og 1 av 5 spiser 5 om dagen.

Les mer

#1 En god start på dagen

Inkluder frukt og grønt i frokosten, så er du allerede godt i gang.

#2 Kutt opp

Oppdelt frukt og grønt forsvinner raskere. 

#3 En på farten

Husk alltid å putte frukt og grønt i sekken eller veska, så har du det tilgjengelig akkurat når du trenger det. 

#4 Matsvinn-boksen

Dediker en boks eller hylle i kjøleskapet til ting som bør spises. Så husker du å bruke det opp.

#5 Spis etter sesong

Det er prisvennlig, bærekraftig og da smaker også råvarene best!


Bruk BAMAs sesongkalender for å lett se hvilke norske råvarer som er i sesong.

Gjør det tilgjengelig

Ønsker du at barna skal spise mer frukt og grønt? Gjør det mer tilgjengelig, så spiser de mer! Tilby barna de sunne alternativene. Når det gjelder mat, er faktisk barnas eneste oppgave å spise seg mett på et utvalg av den maten vi tilbyr. Så lenge vi tilbyr sunn kost, vil også det være det barna velger å spise.

All mat og drikke som barnet får i seg, brukes til å vedlikeholde kroppen, og til å la kroppen vokse og utvikle seg videre.

Frist barna

Grunnlaget for gode spisevaner dannes i barndommen. Derfor er det viktig at barn lærer å spise sunt hjemme.

Tips

1.

Kutt opp frukt og grønnsaker, og la det stå fremme. Et tips er å klemme over litt lime. Da holder frukten seg frisk og fristende.

2.

La barna få være med på kjøkkenet. Barn synes det er mer spennende å spise det de har laget selv.

3.

Ha noe over grønnsakene, som revet eller smeltet ost, olje, smør, krydder, bacon, parmaskinke, smøreost, peanøttsmør, dipp, sitron- eller limejuice, sursøt chilisaus eller chutney. En topping kan kamuflere den bitre smaken, som noen barn reagerer på.

4.

Ta med barna til butikken. La de velge en kul grønnsak eller frukt, og kjøp den. Hjemme kan dere smake på den, og lese mer om den. 

5.

Prøv flere ganger. Jo flere smaksopplevelser vi presenterer, desto større sannsynlighet er det for å oppdage nye, gode smaker. Så ikke nøl med å servere ukjente grønnsaker, frukter og bær.

Testblokk sesongkalender

  • Velg måned