Bama

Koking av poteter og andre tips til julematen

Hvordan koker man potetene riktig? Kan man lage surkålen selv og hvordan får du rosenkålen perfekt? Her er både oppskrifter og tips til en smaksrik julefeiring.

Se bildeserien under for hvordan du lykkes med julepotetene - steg for steg.

Det finnes tre forskjellige varianter poteter som skiller seg fra hverandre: melne poteter, kokefaste poteter, og mandelpoteter. Utover smak og konsistens er en viktig forskjell koketiden og her skiller mandelpotetene seg tydelig fra de to andre. Sveip til siden og få gode potettips til julemiddagen.

Bildegalleri: Bilde 1 av 7

Hvordan tilberede mandelpoteter og fjellmandel: Små poteter trenger 5 +10 minutter og store poteter 7 + 10 minutter. Slik gjør du: 1. Skrell potetene og legg dem i en kjele med kokende lettsaltet vann. 2. Straks potetene koker reduseres varmen slik at vannet så vidt småkoker. 3. La potene koke videre i 5 minutter, avhengig av størrelse. 4. Tøm vannet fra kjelen, legg i et tørt kjøkkenklede eller et stykke kjøkkenpapir og la potetene stå varmt under lokk i 10 minutter. Slik kommer smak og konsistens best frem. Nå er potetene klare til servering. 

Bildegalleri: Bilde 2 av 7

Hvordan tilberede kokefaste poteter: 1. Vask eller skrell potetene. 2. Legg dem i kokende lettsaltet vann eller bruk en dampkjele eller rist. 3. Små poteter kokes 20 – 30 minutter og store 30 – 40 minutter. 4. Når du stikker potetene med en spiss tynn kniv skal de fremdeles være faste.  5. La potetene hvile litt før servering. Slik kommer konsistens og smak best frem.

Bildegalleri: Bilde 3 av 7

Hvordan tilberede melne poteter: 1. Små poteter kokes 20 - 30 minutter og store 35 – 45 minutter. 2. Straks potetene er ferdig kokt tømmes vannet fra kjelen. 3. Legg i et tørt kjøkkenklede eller et stykke kjøkkenpapir og la potetene stå varmt under lokk i ti minutter før servering. Slik kommer smak og konsistens best frem. 3. Papir eller klede bidrar til å binde fuktighet og potetene fremstår som tørre og melne!

Bildegalleri: Bilde 4 av 7

Mandelpoteter og pinnekjøtt hører sammen, men her er en ny måte å tilberede potetene: 1. Legg potetene nederst i pinnekjøttkjelen, i stedet for pinner. 2. La de ligge hele koketiden til kjøttet. Potetene faller ikke fra hverandre og du vil ikke angre – smaken blir fantastisk.

Bildegalleri: Bilde 5 av 7

De beste potetene til potetmos er melne poteter. Pimpernelpoteten er veldig melen og ganske rund, og passer ypperlig til mos. Se oppskrift på potetmos med pimpernel her.

 

Bildegalleri: Bilde 6 av 7

Har du prøvd hasselbackpoteter? Hasselbackpoteter er en klassiker det er verdt å ta frem igjen. Godt som tilbehør til alt av grillet eller stekt kjøtt og fisk. Her er det brukt Beatepoteter, men Asterix eller andre kokefaste poteter er også godt egnet. Se oppskriften her.

Bildegalleri: Bilde 7 av 7

Huskeliste for julepotetene

  • Mandel

    Koketid små: 5+7 min.
    Koketid store: 7+10 min.

    Vannet skal aldri "fosskoke"!

    Mandelpotet
    Fjellmandel

  • Melne

    Koketid små: 20-30 min.
    Koketid store: 35-45 min.

    Vannet skal aldri "fosskoke"!

    Ringerikspoteter
    Gulløye
    Kerrs pink
    Pimpernel

  • Kokefaste

    Koketid små: 20-30 min.
    Koketid store: 30-40 min.

    Amandine
    Asterix
    Beate
    Folva

  • Gryte

    Velg en gryte som passer til mengden poteter. Slik beveger potetene seg minst mulig i kjelen når du holder lokket for å tømme ut vannet. Dette er spesielt viktig for melne poteter og mandelpoteter.

For pinnekjøttfantastene er kålrotstappe et «must» på middagsbordet. Det er et nydelig tilbehør til pinnekjøtt, salt og røkt mat, grove pølser og medisterkaker. Se oppskriften her.

Ja, man kan lage surkålen selv! Selv om det tar litt tid, blir nok julemiddagen enda bedre dersom alt er hjemmelaget. Se hvordan her.

Fem måter å tilberede rosenkål på

Stek rosenkålen gyllen og (knapt) mør over høy varme for en annerledes rosenkålopplevelse. For ekstra smak kan du tilsette litt finsnittet chili, hakket hvitløk og/eller finrevet ingefær. Se hele oppskriften her.

Bildegalleri: Bilde 1 av 5

Smørdampet rosenkål er enkelt, samtidig som det gir den tradisjonelle kokte rosenkålen et løft. Pass på så du ikke bruker for mye vann og dampkok over høy varme under eller delvis under lokk til rosenkålen blir knapt mør. Se hele oppskriften her.

Bildegalleri: Bilde 2 av 5

En enkel og knallgod måte å tilberede rosenkål. Rens og del rosenkålen i to eller fire, avhengig av størrelsen på kålen. Vend litt på rosenkålen en gang underveis i stekingen, og tilsett balsamicosirup og revet parmesan før servering. Se hele oppskriften her.

Bildegalleri: Bilde 3 av 5

Finstrimlet rå rosenkål blir til en fruktig rosenkålslaw med en sitrusdressing. Har du en foodprosessor kan du enkelt la den gjøre kuttejobben. Se hele oppskriften her.

Bildegalleri: Bilde 4 av 5

Kremet rosenkål med bacon er like godt til ribbe og kalkun som til fugl og fisk. Må prøves!

Bildegalleri: Bilde 5 av 5
Halve middagen er tilbehøret, minst!

Waldorfsalaten er en klassiker som hører med til julens koldtbord sammen med juleskinken, kalkunen og ribba.

Har du prøvd å lage rødkålen selv? Det kan absolutt anbefales og det er faktisk veldig enkelt! Se hvordan her.

festmat trenger ikke å bety "tung" mat, det er også plass til salater på matbordet.

En sødmefull salat full av kontraster som passer utmerket som tilbehør til ribbe, pinnekjøtt, kalkun eller juleskinke. Se hele oppskriften her.

Bildegalleri: Bilde 1 av 5
Bildegalleri: Bilde 2 av 5
Bildegalleri: Bilde 3 av 5
Bildegalleri: Bilde 4 av 5
En kan ikke avslutte måltidet før desserten

Multekrem er en tradisjonsrik dessert og den perfekte avslutningen på julemiddagen. Kan nytes alene eller sammen med krumkaker.

Bildegalleri: Bilde 1 av 5
Bildegalleri: Bilde 2 av 5
Bildegalleri: Bilde 3 av 5
Bildegalleri: Bilde 4 av 5
Bildegalleri: Bilde 5 av 5