Bama

Oppskrifter og tips til nyttårsmaten

Hvordan var det man kokte poteter igjen? Kan man lage surkålen selv? Eller hvordan få perfekt rosenkål? Her er både oppskrifter og tips til en smaksrik nyttårsfeiring.

Enten du spiser ribbe, pinnekjøtt, lutefisk eller torsk, serveres det med en skål poteter til!

Det finnes tre forskjellige varianter poteter som skiller seg fra hverandre. Melne poteter, kokefaste poteter, og mandelpoteter. Utover smak og konsistens er en viktig forskjell koketid og her skiller mandelpotetene seg tydelig fra de to andre. Sveip til siden og få gode potettips til julemiddagen.

Bildegalleri: Bilde 1 av 7

Hvordan tilberede mandelpoteter og fjellmandel: Små poteter trenger 5 +10 minutter og store poteter 7 + 10 minutter. 1. Skrell potetene og legg dem i en kjele med kokende lettsaltet vann. 2. Straks potetene koker, reduseres varmen ned slik at vannet så vidt småkoker. 3. La potene koke videre i 5 minutter, avhengig av størrelse. 4. Tøm vannet fra kjelen, legg i et tørt kjøkkenklede eller et stykke kjøkkenpapir og la potetene stå varmt under lokk i 10 minutter, da kommer smak og konsistens best frem. Nå er potetene klare til servering. 

Bildegalleri: Bilde 2 av 7

Hvordan tilberede kokefaste poteter. 1. Vask eller skrell potetene. 2. Legg dem i kokende lettsaltet vann, eller bruk en dampkjele eller rist. 3. Små poteter kokes 20 – 30 minutter og store 30 – 40 minutter. 4. Når du stikker potetene med en spiss tynn kniv skal de fremdeles være faste.  5. La potetene hvile litt før servering, da kommer potetenes konsistens og smak best frem.

Bildegalleri: Bilde 3 av 7

Hvordan tilberede melne poteter: 1. Små poteter kokes 20 - 30 minutter og store 35 – 45 minutter. 2. Straks potetene er ferdig kokt tømmes vannet fra, legg i et tørt kjøkkenklede eller et stykke kjøkkenpapir og la potetene stå varmt under lokk i ti minutter før servering – da kommer smak og konsistens best frem. 3. Papir eller klede bidrar til å binde fuktighet og potetene fremstår som tørre og melne!

Bildegalleri: Bilde 4 av 7

Mandelpoteter og pinnekjøtt hører sammen, men her er en ny måte å tilberede potetene. Legg potetene nederst i pinnekjøttkjelen i stedet for pinner. La de ligge hele koketiden til kjøttet. De faller ikke fra hverandre og du vil ikke angre!

Bildegalleri: Bilde 5 av 7

De beste potetene til potetmos er melne poteter. Pimpernelpoteten er veldig melen og ganske rund, og passer ypperlig til mos. Se oppskrift på potetmos med pimpernel her.

 

Bildegalleri: Bilde 6 av 7

Har du prøvd hasselbackpoteter? Hasselbackpoteter er en klassiker det er verdt å ta frem igjen. Godt som tilbehør til alt av grillet eller stekt kjøtt og fisk. Her er det brukt Beatepoteter, men Asterix eller andre kokefaste poteter er også godt egnet. Se oppskriften her.

Bildegalleri: Bilde 7 av 7

Huskeliste for nyttårspotetene

 • Mandel

  Koketid små: 5+7 min.
  Koketid store: 7+10 min.

  Vannet skal aldri "fosskoke"!

  Mandelpotet
  Fjellmandel

 • Melne

  Koketid små: 20-30 min.
  Koketid store: 35-45 min.

  Vannet skal aldri "fosskoke"!

  Ringerikspoteter
  Gulløye
  Kerrs pink
  Pimpernel

 • Kokefaste

  Koketid små: 20-30 min.
  Koketid store: 30-40 min.

  Amandine
  Asterix
  Beate
  Folva

 • Gryte

  Velg en gryte som passer til mengden poteter. Dette slik at potetene beveger seg minst mulig når du holder lokket for å tømme av vannet. Dette er spesielt viktig for melne poteter og mandelpoteter.

For pinnekjøttfantastene er kålrotstappe et «must» på middagsbordet. Det er et nydelig tilbehør til pinnekjøtt, salt og røkt mat, grove pølser og medisterkaker. Se oppskriften her.

Ja, man kan lage surkålen selv! Selv om det tar litt tid, blir nok julemiddagen enda bedre dersom alt er hjemmelaget. Se hvordan her.

Fem måter å tilberede rosenkål på

Stek rosenkålen gyllen og (knapt) mør over høy varme for en annerledes rosenkålopplevelse. For ekstra smak kan du tilsette litt finsnittet chili, hakket hvitløk og/eller finrevet ingefær. Se hele oppskriften her.

Bildegalleri: Bilde 1 av 5

Smørdampet rosenkål er enkelt - samtidig som det gir den tradisjonelle kokte rosenkålen et løft. Pass på så du ikke bruker for mye vann, og dampkok over høy varme under lok eller delvis under lokk, til rosenkålen er knapt mør. Se hele oppskriften her.

Bildegalleri: Bilde 2 av 5

En enkel og knallgod måte å tilberede rosenkål på. Rens og del rosenkålen i to eller fire, avhengig av størrelsen på kålen. Vend litt på rosenkålen en gang underveis i stekingen, og tilsett balsamicosirup og revet parmesan fr servering. Se hele oppskriften her.

Bildegalleri: Bilde 3 av 5

Finstrimlet rå rosenkål blir til en fruktig rosenkålslaw med en sitrusdressing. Har du en foodprosessor kan du enkelt la den gjøre kuttejobben. Se hele oppskriften her.

Bildegalleri: Bilde 4 av 5

Kremet rosenkål med bacon er like godt til ribbe og kalkun som til fugl og fisk. Må prøves!

Bildegalleri: Bilde 5 av 5
Halve middagen er tilbehøret, minst!

Waldorfsalaten er en klassiker som hører med til julens koldtbord, sammen med juleskinken, kalkunen og ribba.

Har du prøvd å lage rødkålen selv? Det kan absolutt anbefales, og faktisk veldig enkelt! Se hvordan her.

festmat trenger ikke å bety "tung" mat, det er også plass til salater på matbordet.

En sødmefull salat full av kontraster som passer utmerket som tilbehør på julebordet, enten det er ribbe, pinnekjøtt, kalkun eller juleskinke som står på menyen. Se hele oppskriften her.

Bildegalleri: Bilde 1 av 5
Bildegalleri: Bilde 2 av 5
Bildegalleri: Bilde 3 av 5
Bildegalleri: Bilde 4 av 5
En kan ikke avslutte måltidet før desserten

Multekrem er en tradisjonsrik dessert og den perfekte avslutningen på julemiddagen. Kan nytes alene, eller sammen med krumkaker.

Bildegalleri: Bilde 1 av 5
Bildegalleri: Bilde 2 av 5
Bildegalleri: Bilde 3 av 5
Bildegalleri: Bilde 4 av 5
Bildegalleri: Bilde 5 av 5