Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Kjørvel

Lyst på en helt unik urt, med en supermild og søt smak? Da burde du ta deg litt kjørvel. Urten tilhører persillefamilien, og kan erstatte persille i alle slags retter. Bare test selv!

Kjørvel
Bruk

Kjørvel brukes hel eller hakket. Ha den i supper, salater og sauser, eller til kjøtt og fisk. Kjørvel smaker også nydelig sammen med andre grønnsaker.

Smak

Smaken er søt, og oppleves som en blanding av persille og lakris.

Tilberedning

I likhet med mange andre krydderurter, bør kjørvel tilsettes like før servering. Skal du lage suppe, er kjørvel en superurt. Den tåler nemlig langvarig koking, uten å miste smak. Fordi kjørvel er mild i smaken, kan du bruke den i store mengder. Det er ikke for mye med en hel plante i middagsretten. For har du bare i litt av urten, vil den gi farge - men lite smak. 

Dyrkes i
Oppbevaring

Om sommeren trives den best ute i en stor potte, eller i en verandakasse. Innendørs må den stå i vinduskarmen. Den trenger mye lys, men pass på at den ikke får for mye sol midt på dagen.

Næringsinnhold

Per i dag finnes det ingen næringsanalyser av frisk kjørvel. 

Ernæring Verdi

Energi kJ 990 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 237 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 3,9 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 0,2 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 49,1 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Protein 23,2 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 0 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Sesong

Norsk sesong: januar, februar, mars, april, mai, juni, juli, august, september, oktober, november, desember

Samlet sesong: Norsk kjørvel selges vanligvis i potte, men avkåret og pakket kan også skaffes. Den norske sesongen er hele året.