Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Alt du må vite om padron

Padron er en spennende nyhet i grønnsakshylla – her har vi samlet alt du trenger å vite om den kule paprikaen.

Alt du må vite om padron

Padron-paprika, eller pimientos de padrón, er kanskje litt ukjent her til lands, men i Spania har den blitt spist som en populær tapasrett i årevis. Padron er en storfavoritt på grunn av sin unike, nøtteaktige smak og fordi den er både enkel og rask å tilberede.

Les hvordan du steker padron her.

En tradisjonsrik grønnsak

Padron-paprikaen er oppkalt etter regionen der de tradisjonelt ble dyrket, nemlig i Padrón, Galicia i Nordvest-Spania. I dag dyrkes de flere steder, og vi henter våre Padron både i Spania, Marokko og andre land ut fra sesong og tilgang. Padron-paprikaene høstes før de er fullmodne og er sjeldent større enn ti cm. De har en avlang form og har som regel en kraftig grønnfarge, men noen padron kan også være gule.

Padron ser ut som en blanding mellom en chili og en paprika.

Noen har litt sting

Padron ser ut som en blanding mellom en chili og en paprika. Padron er milde i smaken, men kan gi en overraskelse, fordi det nemlig er slik at noen padron er sterkere enn de andre, eller unos pican, otros no, som de sier på spansk. Det er likevel ingen skremmende affære å spise en sterk padron – om du skulle få en med litt ekstra sting ligger den på rundt 500 og 2500 SHU på Scovilleskalaen, som er omtrent halvparten av styrken til en jalapeño. Dette gjør at selv oss med sarte ganer kan spise padron uten stor bekymring.

Lett å lage, lett å like

De grønne paprikaene er superenkle å tilberede og trenger kun et par minutter i stekepannen før de er klare. Stek dem i litt olivenolje til de faller sammen og du har lekkert middagstilbehør til kjøtt, fisk og kylling. De serveres hele – alt bortsett fra stilken er spiselig. Padron kan også ovnsbakes, wokkes og gratineres.

Pannestekt padron er en av de enkleste tapasrettene du kan lage.

La deg inspirere av våre lekreste oppskrifter med padron her.

Padron er en kalorifattig grønnsak, men rik på kostfiber og vitamin C. Den er også en fin kilde til vitamin B6 og folat.

Tips!

Padron kan, i likhet med andre paprika, fryses! Om du har litt padron til overs kan du fryse de akkurat som de er. De trenger ikke å forvelles først. De holder seg også noen dager i kjøleskap, selv om posen er åpnet.

Du får kjøpt padron fra Season hos MENY, SPAR, Joker, Nærbutikken, CC Mat, Jacob’s og KIWI.