Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Spennende middagsmuligheter med aubergine

Fløyelsmyk og kremet – den lilla auberginen er perfekt til lune, smakfulle middager. Vi gir deg våre beste tilberedningstips og oppskrifter med denne anvendelige grønnsaken.

Spennende middagsmuligheter med aubergine

Mild, kremet og fløyelsmyk

Rå aubergine har en mild og lett bitter smak. Det hvite fruktkjøttet har en svampaktig konsistens og er gjerne tørt og mykt. Når auberginen varmebehandles får den en rikere smak og en myk, kremet tekstur. I likhet med squash, trekker den til seg smak og aroma fra det den tilberedes med. Dette gjør at den kan brukes i en rekke ulike kjøkken, i alt fra italiensk til kinesisk matlagning.

Visste du at?

Aubergine har sin opprinnelse i India, der den har vokst vilt i over 1500 år.

En vegetarfavoritt

Aubergine er en ganske ukjent grønnsak for folk flest, men ikke alle. På grunn av sin rike og fyldige konsistens er den ofte en favoritt når det kommer til alternativer til kjøtterstatning. Den kan enkelt forvandles til en umamibombe ved hjelp av et par enkle grep. Den er super i curry-retter, i moussaka eller i den italienske klassikeren parmigiana di melanzane.

Feta og granateple passer utmerket til saftig aubergine.
Feta og granateple passer utmerket til saftig aubergine.

Slik tilbereder du aubergine:

Aubergine kan tilberedes på utallige måter og kan grilles, stekes, bakes, kokes eller moses til puré. De vanligste tilberedningsmetodene er steking eller baking.

  1. Vask auberginen, kutt av stilkfestet og skjær i skiver eller terninger.
  2. Dryss over litt salt. Dette gjør man av to ulike grunner: auberginer trekker til seg olje som en svamp – saltingen hjelper til med å redusere dette. Saltingen gjør også auberginen litt mildere i smaken.
  3. Stek auberginskivene i en middels varm panne med litt olivenolje. Stek i 2–3 minutter på hver side, til auberginen er gyllen. Du kan også bake auberginen i ovnen på 220 grader i 20 minutter. Snu skivene eller terningene halvveis i baketiden.

Tips

Prøv deg fram med ulike krydder og toppinger til serveringen! Våre favoritter er en skvis sitron, litt balsamicoeddik eller finrevet parmesan.

Aubergine har et lavt energiinnhold, men et høyt innhold av kostfiber.

Bakt aubergine kan enkelt forvandles til deilig baba ganoush.
Bakt aubergine kan enkelt forvandles til deilig baba ganoush.

Fun fact

På engelsk kalles aubergine for «eggplant». Dette navnet fikk den av europeere på 1750-tallet, da auberginene som ble dyrket da lignet på gåseegg. Fargen var gulhvit og fruktene hadde både størrelse og fasong som egg.

Oppbevaring

Aubergine bør oppbevares tørt og kjølig, gjerne mellom 8 og 10 grader. Kjøleskapet blir for kaldt, da kan auberginen få frostskader. Delt aubergine mister raskt fuktighet og konsistens, og bør oppbevares i plastpose eller boks.