Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Dette er "5 om dagen"

Vi hører at "5 om dagen" er bra, og at vi bør spise mer frukt og grønt. Men hvor mye er egentlig nok?

Dette er "5 om dagen"

"5 om dagen" er et mål for hver enkelt av oss, og et offisielt kostråd. Målet går ut på at vi bør spise minst fem prosjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag.

For voksne er "5 om dagen" det samme som 500 gram frukt og grønt, veid uten uspiselig skall, skrått og steiner som ikke spises. En frukt tilsvarer vanligvis en voksenporsjon.

En barneporsjon er en håndfull frukt og grønt, målt med barnets egen hånd. For en ettåring kan "5 om dagen" være 150 gram tilsammen. Når barnet blir fem år vil det kanskje trenge 300 gram frukt og grønt. 

Barn over 12 år kan spise voksenporsjoner av frukt og grønt.

Å spise "5 om dagen" kan bidra til bedre helse og livskvalitet.

Ifølge helsemyndighetene forebygger "5 om dagen" livsstilssykdommer som overvekt, diabetes type 2, hjertesykdom og visse former for kreft.

Vi spiser for lite 

Vi spiser dessverre mindre frukt og grønt enn anbefalt. 

Nasjonale kostundersøkelser viser at voksne i Norge spiser tre og en halv porsjon frukt, bær og grønnsaker om dagen, mens barn bare spiser tre av "5 om dagen".

Oppfordringen til å spise "5 om dagen" er et et kostråd som ikke handler om forsakelse, veiing eller strenge dietter. Det handler tvert imot om smak, nytelse og glede. 

Gjør "5 om dagen" enkelt

Det er ikke én enkelt frukt eller grønnsak som er den ultimate "alt-i-ett-matvaren". Variasjon må til. 

Server frukt og grønt til alle måltider, så trenger du ikke å spise alle de "fem om dagen" samtidig. Et annet tips er å tenke at du skal spise fem ulike farger hver dag, og at halvparten av disse fargene skal komme fra grønnsaker. På den måten serverer du deg selv og barnet ditt et bredt utvalg vitaminer, mineraler, kostfiber og andre plantestoffer.

Noen eksempler

  • Én av "5 om dagen" for voksne tilsvarer for eksempel et eple eller en banan, en avokado, to–tre små tomater, en god neve blåbær eller bringebær, en grønn salat eller to kiwi.
  • Uansett hvor mange glass juice du drikker, vil juice alltid telle som én av "5 om dagen". De fire andre må du tygge i deg.

Alt hjelper

Husk at alle monner drar – to paprikaringer på osteskiva er topp på alle måter. Det samme er agurkskiver på leverposteien, eller salatblader, avokado og tomat på burger.

Dagen din er full av muligheter!