Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Nye plantekulturer og produksjonsmetoder

Vi jakter på nye plantekulturer som kan produseres i Norge.

Nye plantekulturer og produksjonsmetoder

Er det mulig å produsere i vårt klima og er det økonomisk forsvarlig, er spørsmål vi stiller oss. Derfor leter vi etter nye, klimarobuste og smakfulle plantekulturer og -sorter som kan produseres i Norge, og som kan testes hos Gartnerhallens dyktige produsenter rundt omkring i hele landet.

Utprøving av nye plantekulturer og -sorter skjer ofte mot våre storkjøkkenkunder. Her vurderes kvalitet, bruksområder, markedspotensial, pris, kvalitet osv. Noen produkter egner seg kun for omsetning i restaurantmarkedet, i offentlig sektor eller i industrien, mens noen finner veien til butikkhyllene.

Noen av plantekulturene som er testet de senere årene er søtpoteter, varianter av gresskar, stilkblomkål, artiskokker, markjordbær, hvite jordbær, banan sjalottløk, lilla stilkbrokkoli, edamamebønner og fargerike poteter. Det foregår også utstrakt testing av nye sorter i veksthus. Bringebær, bjørnebær, jordbær, rips, solbær, stikkelsbær, moreller, tomatillo og utallige agurkvarianter er eksempler på slike.

Innenfor vertikal produksjon følges nye produksjonsmetoder som hydroponi, aeroponi, og aquaponi nøye. Et eget prosjekt på dyrkning av ruccula i aquaponi og hydroponi er gjennomført av NIBIO med støtte fra Grofondet.

Det foregår en rivende utvikling innen teknologi og dyrkningsmetoder i landbruket. Vi følger utviklingen nøye, gjennom flere prosjekter.

BAMAs mål er å utvikle nye, smakfulle produkter og ha 20 prosent salg via nye sorter/løsninger.