Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Søt smak av spisspaprika

Spisspaprikaen er en søt grønnsak med mild smak og mange bruksområder. Den er like god rå som varmebehandlet, noe som gjør den til en veldig anvendelig grønnsak i all slags matlagning.

Søt smak av spisspaprika

Mild og aromatisk smak

Spisspaprikaen skiller seg fra de klassiske klokkeformede paprikaene ved at den har en søtere smak og en avlang, smal fasong. Spisspaprikaen er mild og aromatisk og har en herlig sprø konsistens og et saftig, tynt fruktkjøtt.

Verdensvant paprika

Paprikaen er en tradisjonsrik grønnsak og finnes i mange ulike sorter, former og smaker. Planten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, der paprikaen har blitt brukt som mat og krydder i flere tusen år. De ulike spisspaprika-sortene kom til Spania med oppdagerne av Sør-Amerika som etterhvert introduserte den til resten av Europa. Siden 1600-tallet har Spisspaprikaen blitt dyrket i Spania, men det var først i tusenårsskiftet at spisspaprikaen ble en fast følgesvenn på brødskiver og salater over hele landet. Paprikaen er i dag en viktig ingrediens over hele verden og brukes i alt fra fransk ratatouille til thailandske curry-retter.

Søt spisspaprika kan brukes på mange ulike måter.
Søt spisspaprika kan brukes på mange ulike måter.

En rekke bruksområder

Spisspaprikaen har mange bruksområder og spises både rå og varmebehandlet med stor suksess. Ettersom det er en søtere paprikavariant, er den utrolig god som snacks eller som et fargerikt og sprøtt innslag i salater og wraps. Spisspaprikaen kan også stekes, ovnsbakes, gratineres og grilles, eller brukes i stuinger, gryteretter og wok. Når paprikaen varmebehandles får den en myk konsistens og en dyp, sødmefull smak som er helt spesiell – rå og varmebehandlet paprika er nesten som to helt ulike grønnsaker!

Søt spisspaprika er kalorifattig, men full av kostfiber. Den er også rik på betakaroten og vitamin C og en kilde til vitamin B6.

Fun fact

Noen ganger vokser det en liten paprika på innsiden av ferdige utvokste paprika. Dette kalles en «internal proliferation» og er en abnormal utvekst fra paprikaen. Den lille paprikaen på innsiden er også spiselig, men kan være mer bitter enn resten av paprikaen.

Den oppbevares aller best i temperaturer mellom 8–12 grader, pakket i plastpose eller i en plastboks. Den holder en ukes tid, så lenge den oppbevares i riktig emballasje.

Spisspaprika fra Season får du kjøpt hos MENY, SPAR, Joker, Nærbutikken, CC Mat og KIWI.